Izvor: B92, 16.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Moguć dogovor o Euleksu

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da postoji mogućnost da se Brisel i Beograd dogovore oko raspoređivanja misije EU na Kosovu i da taj dogovor potvrdi SB UN.

"Na tome radimo sa svim međunarodnim forumima, i sa SB UN, i sa EU, sa predstavnicima Rusije i SAD, sa svima koji su vitalno bitni za budućnost Kosova i Metohije u Srbiji", rekao je Tadić u intervjuu za Večernje novosti.

On je istakao da nije tačno da dolazak Euleksa znači kraj Srbije na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazujući da je misija EU prihvatljiva za Beograd pod tri uslova: da je na Kosovu prisutna uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da ne primenjuje Ahtisarijev plan.

"Ko ima primedbe na te principe, taj ima problem s logikom. Ima političkih stranaka koje obmanjuju građane Srbije i 'garantuju' da će Euleks na Kosovu uspostaviti nezavisnost. Naše je da se borimo da se to ne desi", kazao je Tadić.

Koštunica: Nož u leđa

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da bi "priznavanjem Ahtisarijevog Euleksa" Vlada Srbije "zabila nož u leđa državi, Kosovu i dosadašnjoj borbi za odbranu državnih i nacionalnih interesa".

"Režim u Beogradu dosledno radi isto ono što je pre njega uradio režim u Podgorici. Jadna je demagogija i propaganda kako postoji neki Euleks koji nije Ahtisarijev i koji ne sprovodi plan za nezavisnost Kosova", rekao je Koštunica.

Dodao je da Brisel nije imao primedbu ni na jedan od ta tri uslova i da je dobio uveravanja da Euleks neće primenjivati Ahtisarijev plan.

Upitan šta usporava rešavanje problema i da li postoje otpori, Tadić je odgovorio da postoje procedure, a da otpora i pritisaka uvek ima.

Predsednik Srbije je kazao i da nema ništa protiv da SAD učestvuju u toj misiji, jer je najbitnije da Euleks obavlja posao u skladu sa međunarodnim pravom i da ne dovodi u pitanje integritet Srbije.

On je ponovio da se Srbija zarad evropskih integracija neće odreći Kosova.

Tadić je najavio je da će Srbija nastaviti diplomatsku akciju za Kosovo u periodu čekanja da se Međunarodni sud izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne pokrajine.

Dodao je da će pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde "uticati, sasvim sigurno, na zemlje koje se nisu izjasnile o kosovskoj nezavisnosti, a u ovom trenutku su pod pritiskom da priznaju Kosovo".

"S druge strane, ima zemalja koje su priznale Kosovo i koje su nam rekle da bi u budućnosti mogle da dovedu u pitanje tu odluku. Ali, to se ne može očekivati od najvećih zemalja sveta, jer poricanjem svoje odluke, one bi dovele u pitanje kredibilitet politike i svoju međunarodnu poziciju", ocenio je Tadić.

On je dodao da glasanje u Generalnoj skupštini UN jeste diplomatska pobeda Srbije, ali da ne treba stvarati utisak da se time sprečilo priznavanje nezavisnosti Kosova.

Bogdanović o Euleksu

Goran Bogdanović (FoNet, arhiv)

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je misija Evropske unije za Srbiju prihvatljiva jedino ukoliko je međunarodno usaglašena.

"Poznata su tri principa pod kojima je Misija Euleks prihvatljiva: da dobije saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da bude statusno neutralna i da ne primenjuje plan Martija Ahtisarija", istakao je Bogdanović u izjavi Tanjugu.

Srbija, prema njegovim rečima, želi da bude konstruktivna i da teži integraciji u Evropsku uniju i nastoji da "prisustvo EU na Kosovu i Metohiji bude deo međunarodnog usaglašenog prisustva".

Ministar je rekao da su vlasti u Srbiji spremne da sa svima pregovaraju oko pomenuta tri preduslova bez kojih Eulkes nije moguć, jer bi, kako je istakao, bilo kakvo drugo razmišljanje u tom pravcu ili bilo kakvo drugo delovanje Srbiju i kosovske Srbe samo udaljavalo od rešavanja problema koji postoje na prostoru Kosova.

"Vlast u Srbiji se takvom orijentacijom ne udaljava od svojih ciljeva, već se istovremeno zalaže za integraciju zemlje u EU, što znači stavaranje uslova za ekonomsko jačanje i podizanje standarda građana i nastavlja borbu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i zaštitu njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", ocenio je Bogdanović.

Bogdanović je sinoć, gostujući na TV Pink uputio apel Srbima i nealbancima na Kosovu da ne podnose zahteve za dobijanje novih putnih isprava i ličnih karata koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Bogdanović je ocenio da bi se prihvatanjem tih dokumenata indirektno priznala samoproklamovana država Kosovo, čime bi se otežali napori Srbije da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet na celoj svojoj teritoriji.

Misija za nadgledanje aktivnosti policije, pravosuđa i carine na Kosovu – Euleks, postaće operativna početkom decembra i biće raspoređena na čitavom Kosovu, izjavio je juče u Čaglavici šef te misije Iv de Kermabon.

Kermabon je izjavio i da je spreman da doputuje u Beograd i da sa zvaničnicima Srbije razgovara "o tehničkim pitanjima koja se tiču srpske zajednice".

Bogdanović je ocenio kao neprihvatljivu De Kermabonovu ponudu jer "Euleks sprovodi Ahtisarijev plan, koji smo odbacili i mi i Savet bezbednosti".

"Naš jedini legitimni sagovornik u ovom trenutku je UNMIK, mi smo spremni da sa njim intenziviramo razgovore i da rešimo probleme sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Bogdanović je najavio i da će do kraja godine Vlada Srbije usvojiti strategiju za brži povratak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i dodao da će država raditi na poboljšanju ekonomskog stanja Srba na Kosovu i Metohiji.

On je kazao da je strategiju iniciralo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, istakavši da je neprihvatljivo da danas Srbi na Kosmetu žive od humanitarne i socijalne pomoći, "od milostinje međunarodnih i naših humanitarnih organizacija".

Bogdanović je rekao da je njegovo ministarstvo u prvih 100 dana rada Vlade u potpunosti realizovalo zacrtani plan.

"Mi smo zadovoljni, to nije dovoljno da Srbi osete boljitak, zato je naš cilj da nastavimo tendenciju jačanja, pre svega ekonomskog statusa srpske zajednice na Kosovu", rekao je Bogdanović.

On je najavio da će u petak na Kosovu i Metohiji održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije izneti šta je njegovo ministarstvo uradilo u prvih 100 dana rada.

Različite reakcije stranaka

Poslanici opozicionih stranaka kritikovali su danas predsednika Srbije Borisa Tadića zbog izjave da bi Brisel i Beograd mogli da se dogovore oko raspoređivanja Euleksa na Kosovu, dok su predstavnici vladajućih stranaka branili Tadićev stav.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je Tadićeva izjava najava prihvatanja Euleksa.

"To govori o nameri Tadića da se polako prihvati Euleks i da se ide dalje sve do momenta kada će Tadić građanima Srbije reći da je nezavisnost Kosova realnost i faktičko stanje", kazao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je da izjava predsednika Srbije nije dobra i da zbunjuje građane jer se ne zna šta je konačan cilj.

Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Tadić ne može da određuje spoljnu politiku zemlje, i da bi predstavnici vlade trebalo da dođu u parlament i podnesu izveštaj o tome kako vode spoljnu politiku.

"Ne može Boris Tadić da se meša u posao vlade, mada je očigledno da je ona pod njegovom kontrolom i diktatom", rekao je Nikolić i dodao da bi poslanici trebalo da kontrolišu rad vlade.

Nikolić je dodao da Misija EU može da dođe na Kosovo samo uz saglasnost Srbije i UN, kao i da Evropska unija ne može da ucenjuje Srbiju članstvom u EU.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović podržao je najavu mogućnosti dogovora Brisela i Beograda o raspoređivanju Misije Euleks na Kosovu ako je to prvi korak u transformaciji kosovske politike.

"Ako je to prvi korak u transformaciji kosovske politike pružamo podršku. Ukoliko je to još jedna od izjava kojima se balansira sa ambicijom da se zadrže glasovi i 'jedne i druge Srbije', one evropske i one nacionalističke, onda je to loše i cenu će platiti naše društvo u budućnosti", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ono što je kontadiktorno u Tadićevoj izjavi zapravo jeste činjenica koja Euleks opisuje kao misiju koja sprovodi plan Martija Ahtisarija i koja praktično daje osnove kosovskoj državi.

Šefica Poslaničke grupe DS Nada Kolundžija kazala je novinarima da "od samog početka nije bila sporna Misija EU" na Kosovu, nego "mandat koji ona ima i ko joj daje taj mandat".

Kako je navela, taj mandat može da da samo Savet bezbednosti UN i misija bi trebalo da bude neutralna i da ne služi za sprovođenje plana Martija Ahtisarija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks samo uz odluku UN

Izvor: RTS, 16.Okt.2008

Predsednik Srbije izjavio da je za Srbiju Euleks prihvatljiv pod tri uslova: da je tamo uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da se ne primenjuje Ahtisarijev plan. "Nemam ništa protiv da SAD ili Rusija učestvuju u toj misiji, jer je najbitnije da Euleks obavlja posao u skladu sa međunarodnim...

Nastavak na RTS...

Tadić: Moguć dogovor o Euleksu

Izvor: EMportal, 16.Okt.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da se Brisel i Beograd dogovore o raspoređivanju Euleksa na Kosovu i da taj dogovor potvrdi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na EMportal...

Tadićevi uslovi za Euleks i Renova poruka

Izvor: Mondo, 16.Okt.2008

Predsednik Srbije odbacio je tvrdnje da bi dolazak misije EU predstavljao 'kraj Srbije na Kosovu', ali je dodao da je ta misija za Srbiju prihvatljiva samo pod uslovom da je odobri SB UN, da bude statusno neutralna i da ne primenjuje Ahtisarijev plan. Oli Ren izjavio da je, u sklopu regionalne saradnje,...

Nastavak na Mondo...

Tadić: "Dolazak Eulexa nije kraj Srbije na Kosovu"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Okt.2008

Postoji mogućnost da se Bruxelles i Beograd dogovore oko raspoređivanja misije Europske unije na Kosovu i da taj dogovor potvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić. Naglasivši da nije točno da dolaz ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Euleks (ne)sporan

Izvor: RTS, 16.Okt.2008

Izjava Predsednika Srbije Borisa Tadića da je misija Euleks prihvatljiva samo pod uslovom da je odobri Savet bezbednosti, da bude statusno neutralna i da ne primenjuje Ahtisarijev plan, ipak izazvala oštre reakcije opozicije. .Predsednik Srbije potvrdio...

Nastavak na RTS...

Euleks stiže preko Njujorka

Izvor: Glas javnosti, 17.Okt.2008, 07:37

BEOGRAD - Beograd i Brisel mogu da se dogovore o raspoređivanju Euleksa na Kosovu i upravo o tome se intenzivno razgovara na sve četiri strane sveta, obelodanio je juče Srbiji šef države Boris Tadić, uz napomenu da „nije tačno da dolazak Euleksa znači kraj Srbije na Kosmetu“...Misija EU,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.