Tadić: Euleks samo uz uslove Beograda

Izvor: Politika, 09.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Euleks samo uz uslove Beograda

Bez uvažavanja naših uslova za rekonfiguraciju međunarodnog prisustva na Kosovu, nema dogovora niti glasa Srbije u međunarodnim forumima i u UN

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da Srbija neće pristati na razmeštanje Euleksa na Kosovu i Metohiji dok god ne dobije čvrste garancije da su njeni uslovi za rekonfiguraciju međunarodnog prisustva u toj pokrajini u celini uvaženi.

„Mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tek u fazi u kojoj su naši preduslovi za razmeštanje Euleksa prihvaćeni u izjavama i formulacijama visokih funkcionera EU. Međutim, sve dok ne dobijemo garancije ’na papiru’ nema nikakvog dogovora”, izjavio je Tadić u intervjuu agenciji Tanjug.

On je naglasio da Srbija o rekonfiguraciji civilnog prisustva na Kosovu pregovara isključivo sa UN i dodao da ti pregovori još nisu okončani, ni kad je reč o tri preduslova za razmeštanje Euleksa (da dobije mandat Saveta bezbednosti UN, da bude statusno neutralan i da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija), niti o takozvanih šest tačaka koje je predložio generalni sekretar UN.

Tadić je objasnio da Srbija, istovremeno, želi da vidi kakvo je prisustvo UN na Kosovu, šta su nadležnosti njenih predstavnika, jer želi da UN budu garant statusne neutralnosti i garant da suverenitet Srbije jednom takvom odlukom neće biti doveden u pitanje i da interes građana srpske i nealbanske nacionalnosti koji žive u našoj južnoj pokrajini neće biti doveden u pitanje.

„To su uslovi bez kojih nema dogovora, niti glasa Srbije u međunarodnim forumima i u UN”, poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je u procesu rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu za Srbiju suštinski važno da UN poštuju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, kao najviši međunarodni akt o Kosovu i garanciju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

„Ubeđen sam da možemo da postignemo rezultat, ali taj rezultat još nije potvrđen. Pregovori imaju svoje uzlazne i svoje silazne nivoe. Mi insistiramo na osiguravanju naših uslova. Odlična je okolnost da iz EU, pa i UN, dobijamo poruke da su uslovi Srbije prihvatljivi, ali da vidimo kako će to biti garantovano na papiru”, naglasio je Tadić.

On je rekao da je uveren da je Srbija preciznim zahtevima za Euleks isključila mogućnosti da razmeštanje misije EU jednog dana bude protumačeno kao odustajanje Srbije od Kosova.

Predsednik je istovremeno ukazao na činjenicu da u EU danas postoje zemlje koje ne prihvataju nezavisnost Kosova, ali i one koje bi rado Srbiji postavile uslov da mora da se odrekne Kosova zbog evropskih integracija, ali da takvima u svakoj prilici poručuje da Srbija nikada neće pristati na tu vrstu uslovljavanja i da neće u EU ući bez Kosova.

„Ubeđen sam da bi to bila šteta i za Srbiju i za EU”, primetio je Tadić.

On je istovremeno naglasio da je to svakako „crvena linija” koju Beograd nikada neće preći.

Dopuštajući mogućnost da kosovski problem neće moći da bude rešen možda ni narednih nekoliko godina, Tadić je ponovio da Srbija ima strpljenja, ali i rešenost i da, bez obzira na sve, neće odustati od rešavanja tog problema.

„Svet nije zacementiran i zaleđen. Svet se menja. Predviđajući promene mi moramo kreirati našu politiku, stalno podižući šanse da se realizuju naši interesi. Zato smo i pokrenuli inicijativu pred Međunarodnim sudom pravde, kako bismo u godinama kada on bude donosio odluku, kada verujemo da će biti i bolje međunarodne okolnosti za rešavanje budućeg statusa KiM, naša pozicija biti potvrđena pozitivnom odlukom te najviše pravne institucije.”

Predsednik Srbije je, kad je reč o eksplicitnom uslovu EU da Srbija, pre sticanja statusa kandidata za članstvo, mora da reši problem saradnje s Haškim tribunalom, rekao da će „Ratko Mladić i svi preostali optuženici biti uhapšeni ako su na teritoriji Srbije”.

On je, međutim, primetio da se u poslednje vreme ide ka redefinisanju tog uslova tako što se puna saradnja s Haškim tribunalom svodi na pitanje izručenja jednog čoveka, Ratka Mladića, što Srbiju može dovesti pred teško rešiv problem.

„Ukoliko kao konačan uslov za napredak ka EU imamo obavezu hapšenja Ratka Mladića, čak i ako se on ne nalazi u Srbiji, onda se nalazimo u nemogućoj misiji”, ocenio je Tadić.

„Po meni, puna saradnja jeste iskreno i stvarno traganje za haškim optuženicima i, na kraju, kada oni budu uhapšeni, proces izručenja. Danas niko ne može Srbiji da stavi primedbu da ne sarađuje s Haškim tribunalom i da ne pokazuje maksimalnu efikasnost u tom smislu. Ja mogu da se nadam da će saradnja biti dovršena hapšenjem preostalih optužnih, ali mi se suočavamo s problemom nemogućnosti pronalaženja preostalih optuženih”, objasnio je Tadić.

Povodom zamerki iz Evropske komisije na račun efikasnosti Skupštine Srbije, predsednik Tadić je ocenio da u načinu funkcionisanja srpskog parlamenta nešto suštinski mora da se promeni kako poslanici ne bi više mogli da zloupotrebljavaju govornicu i da sprečavaju donošenje zakona.

„Parlament nema funkciju da se dojučerašnji pripadnici jedne stranke takmiče i nadgornjavaju, nego ima funkciju donošenja zakona i kretanja zemlje napred. Ako se nešto ne promeni u radu parlamenta, suočićemo se s problemom nedostatka vremena za donošenje zakona bez kojih nema članstva u EU”, rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, dnevnopolitičke debate koje se često vode u parlamentu za cilj imaju ostvarivanje parcijalnih, stranačkih ciljeva, a ne stretegijskih nacionalnih ciljeva. Srbija će, kako je dodao, uploviti u vode veće političke stabilnosti onoga trenutka kada se stranke iskreno objedine oko dva centralna mesta nacionalne politike: evropskih integracija i odbrane Kosova.

„Idealno bi bilo da imamo dve jake stranke i manje stranke koje bi bile jezičak na vagi ili dopuna koalicijama koje formiraju vladu. Ako imamo stotinu stranaka ne možemo računati na stabilnost. Danas imamo Demokratsku stranku koja pokriva levi centar, ali je potrebno i da na desnom centru imamo stabilnu i jaku stranku koja će ideju učlanjenja u EU i odbranu našeg integriteta na pravi, praktični način uvesti u svoje strateške ciljeve, i onda ćemo imati ogromnu podršku građana za ostvarenje tih strateških ciljeva”, zaključio je Boris Tadić.

Tanjug

-----------------------------------------------

Bogati da budu solidarni

Govoreći o ekonomskim prilikama, predsednik Tadić pozvao je na odgovornost, štednju i strpljenje kako bi Srbija izbegla posledice svetske finansijske krize, a da istovremeno ne bude zaustavljen razvoj.

„Potrebni su strpljenje i disciplina, da svi pokažu da su sposobni da stegnu kaiš i da budu odgovorni u ovim trenucima, ali da ne zaustavimo razvoj jer moramo misliti o budućnosti”, rekao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog početka sistemske i neselektivne borbe protiv korupcije u Srbiji, ističući da će realizacijom tog cilja vlade biti stvorena još jedna od pretpostavki ekonomskog razvoja društva.

,,Istovremeno, očekujem od najbogatijih ljudi ove zemlje da pokažu solidarnost sa ostalim građanima. U suprotnom, država će morati da pronađe način da ih uputi ka socijalno odgovornom ponašanju”, poručio je Tadić.

Tanjug

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.