Izvor: B92, 14.Avg.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum UNMIK-Euleks

Beograd -- Misija EU na Kosovu potpisaće tehnički sporazum sa UNMIK-om, koji bi regulisao odnos te dve Misije na Kosovu, saznaje B92.

Prethodno je iz UNMIK-a najavljeno da počinje smanjenje broja zaposlenih u toj Misiji i da će taj proces biti gotov do kraja jeseni. Predstavnici kosovskih Srba, medjutim, tvrde da će to direktno uticati na život Srba u enklavama, ali i da nije u skladu sa Rezoluzijom 1244 Saveta bezbednosti.

Izvor B92 tvrdi da su poslednjih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konsultacije izmedju Euleksa i UNMIK-a intenzivirane, pa se potpisivanje tehničkog sporazuma očekuje uskoro.

Kako je objasnio izvor u toj Misiji taj sporazum bi trebalo da omogući upošljavanje većeg broja ljudi u misiju Euleks.

Da bi taj sporazum počeo da se primenjuje, kako objašnjava izvor B92, neophodni su ljudi, kao i objekti i podrška na terenu koji bi doveli do nesmetanog funkcionisanja te Misije.

Prema saznanjima B92, sporazum izmedju UNMIK-a i Euleksa se neće odnositi na detaljno razmeštanje Misije EU na terenu, pa tako neće biti ni pomena da li će ta Misija biti razmeštena i na severu Kosova.

Potpredsednik Skupštine opštine severne Mitrovice Marko Jakšić navodi za B92 da je odluka o razmeštanju Euleksa odluka koja je štetna za kosovske Srbe.

"Mislim da to nije uopšte dogovor, da to nije uopšte korektno. Ono što je sigurno jeste da u brojnim sredinama gde žive Srbi Euleks kao misija, uopšte nije dobrodošla i mi ćemo se boriti na sve moguće načine, svim političkim sredstvima da Misija Euleksa u sredinama gde žive Srbi nikada ne zaživi”, najavljuje Jakšić.

I dok se za sever Kosova još ne zna rešenje, ostale sredine u kojima žive Srbi svakako će biti suočene sa zamenom Misije UN-a i Euleksa.

"Ono što danas predstavlja suštinski problem to je ustvari kome će se obraćati srpska zajednica kada ima problema, s obzirom da je UNMIK administracija bila posrednik izmedju Srba sa Kosova i administracije u Prištini, tu je problem i bezbednosnih razloga, kako doći do Prištine, to je i problem u nečemu što je politička odluka u smislu neprizvanja tih institucija”, objašnjava Rada Trajković, predsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova.

Prema procenama u Prištini, proces rekonfiguracije UNMIK-a treba da bude okončan najkasnije do decembra ove godine.

Za šefa UNMIK-a, pred početak preoblikavanja te misije, imenovan je italijanski diplomata Lamberto Zanijer, koji je od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna dobio preporuku o preoblikovanju UNMIK-a, umesto potrebne rezolucije Saveta bezbednosti.

UNMIK smanjuje administraciju

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da je počelo smanjenje broja službenika administracije civilne misije UN na Kosovu.

Ivanko je ponovio da će odeljenje civilne misije u Prištini prestati da radi u ponedeljak, kada će se broj zaposlenih u UNMIK-u smanjiti za nešto više od 70 odsto, javlja KiM radio. Ivanko je istakao da je proces rekonfiguracije u toku i da misija Euleks radi pod kišobranom UN.

"Kako se broj osoblja UNMIK-a bude smanjivao, tako će se Euleks širiti, i to će trajati nekoliko meseci, verovatno do kasno u jesen. Mi ćemo se smanjiti za 70 odsto, a Euleks će za to vreme biti uvećan sa određenim brojem ljudi", najavio je Ivanko.

On je na konferenciji u Prštini ponovio stav UNMIK-a da bi srpski pripadnici KPS-a koji žele da služe svojoj zajednici trebalo da se vrate na posao i rade pod postojećim komandnim lancem.

"Za sada ne postoji novi lanac komandovanja, međutim, ako postoje nove ideje gde bi UN mogao da pomogne, kao i u dijalogu između Beograda i Prištine, mi smo tu da ponudimo naše usluge", rekao je Ivanko.

"Mi nismo strana u pregovorima, već samo pokušavamo da olakšamo dijalog na lokalnom nivou između Prištine i Beograda, da vidimo da li možemo da rešimo preostala pitanja. Možda ćemo moći, a možda ne" , rekao je portparol UNMIK-a.

Portparol KPS-a Veton Eljšani je dodao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kosova doneli odluku o produžetku suspenzije za srpske policajce u KPS-u.

"Policajci su i dalje suspendovani, ali oni i dalje primaju platu. Ne znamo dokle će to biti tako, jer o tome odlučuje ministar unutrašnjih poslova", rekao je Eljšani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNMIK: Uskoro potpisivanje tehničkog sporazuma sa misijom EU

Izvor: Blic, 14.Avg.2008

Misija UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) dobila je danas "zeleno svetlo" iz sedišta UN u Njujorku da potpišu "tehnički sporazum" sa pripremnim timom misije EU na Kosovu (EUPT), izjavio je Tanjugu portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.....Ivanko je naveo da je iz Njujorka stigla dozvola da UNMIK potpiše...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.