Suzavac posle pregovora

Izvor: RTS, 08.Maj.2009, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavac posle pregovora

Euleks policija ponovo suzavcem zasula Srbe iz Brđana. Novi protest održan nedugo nakon što je propao novi krug pregovora o rešenju problema nastalog odlukom Euleksa da podrži obnovu albanskih kuća u tom naselju. Srbi iz Brđana najavljuju radikalnije proteste. Ministarstvo za KiM poziva na prekid nasilja.

Policija Euleksa još jednom je ispalila patrone suzavca na srpske demonstrante u naselju Brđani u Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovici, nedugo nakon što je propao novi pokušaj o rešenju problema zbog koga su značajno podignute tenzije na severu Kosova.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je povodom poslednjih dešavanja u Brđanima svaku vrstu nasilja na severu Kosova i Metohije i pozvalo na mir sve stanovnike.

U saopštenju je navedeno da Ministarstvo "poziva na hitan i istovremeni povratak svih raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije i insistira na recipročnom, dvosmernom povratku"

Srbi su, posle neuspešnih pregovora, održali još jedan protest, koji je, kao i prethodnih dana, okončan pošto je Euleks policija ispalila suzavac, kako bi demonstrante sprečila da priđu albanskim kućama, čija je obnova počela pre dve sedmice.

Povređenih nije bilo a protest je završen nešto pre podneva.

Novi incidenti izbili su nedugo pošto Srbi i Euleks nisu uspeli da se dogovore oko srpskih zahteva da, istovremeno sa obnovom albanskih, počne i rekonstrukcija porušenih srpskih kuća u tom naselju.

Jedan od predstavnika Srba, Siniša Lazić istakao je da nikakav konstruktivan predlog nije dobijen od predstavnika Euleksa i naglasio da su se predstavnici misije EU na Kosovu proglasili nenadležnim, što Srbi ocenjuju kao nespremnost na saradnju.

"Mi uopšte nismo imali problema oko rekonstrukcije albanskih kuća, međutim, predlog da mi započnemo rekonstrukciju i izgradnju naših kuća u Brđanima nije prihvaćen", istakao je Lazić.

Lazić je rekao da su Srbi imali samo jedan zahtev i da Euleks nije bio u stanju da ispuni taj zahtev, a to je da se započne raščišćavanje i rekonstrukcija srpskih kuća.

"Naš zahtev je bio da radimo po etapama, sedam dana albanska, a sedam dana srpska strana, međutim, taj zahtev nije usvojen", naveo je Lazić.

Protesti će biti masovniji i radikalniji 

Lazić je istakao da ukoliko u toku dana bude postignut dogovor s predstavnicima UNMIK-a da radovi mogu da teku odvojeno, po etapama od sedam dana, protesti neće biti nastavljeni.

U suprotnom, protesti će biti nastavljeni i biće radikalniji i masovniji nego do sada, najavio je Lazić.

U Brđanima, gde su pre petnestak dana Albanci započeli obnovu svojih kuća koje su porušene tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, nalaze se i porušene kuće čiji su vlasnici Srbi, na čijoj obnovi sada insistiraju.

U naselju Brđani u 146 kuća živi oko 2.000 Srba, među kojima preko 500 dece.

Tokom protesta Srba minulih dana Euleks policija koristila je suzavac protiv demonstranata, dok su prvih dana protesta korištene i šok bombe.

Srbi već 13 dana protestvuju zahtevajući da se prekine obnova kuća čiji su vlasnici Albanci, dok se ne stvore uslovi za povratak raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju.

Razgovori Euleksa i predstavnika Srba usledili su posle serije sukoba i oblaka suzavca koji su prethodnih dana ispaljivali pripadnici međunarodne policije, ali i jasnih upozorenja da bi neredi niskog intenziteta lako mogli eskalirati u naslje širih razmera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.