Izvor: B92, 09.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi Prištine i Zanijera?

Beograd, Priština -- Kosovski mediji već nekoliko dana izveštavaju o navodnom sukobu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera sa prištinskim zvaničnicima.

Kako javljaju mediji, sukob postoji i sa predstavnicima Evropske unije na Kosovu. Najnoviji sukob izbio je, navodno, sa Polom Akdom, direktorom carinske službe u sastavu evropske misije EULEKS i to posle Zanijerovog predloga da se, na severu Kosova, formira srpska carinska služba.

Prištinski Ekspres, dnevnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blizak premireju Hašimu Tačiju, piše da je Pol Akda, zvaničnik EULEKS, čak najavio odlazak sa Kosova ukoliko Zanijer bude insistirao da carinu na severu preuzmu kosovski Srbi.

U najnovijoj kritici šefa UNMIK-a, list konstatuje da je Zanijer "u svom koferu na Kosovo doneo još više problema".

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko kaže, međutim, da nema nikakvog sukoba.

"To su potpune gluposti. Nema nikakvog sukoba šefa UNMIK-a Zanijera i g. Akde po bilo kom pitanju. Ne znam odakle medijima takve informacije, ali one nemaju veze sa istinom. Gospodin Zanijer održava veoma konstruktivnu vezu sa Vladom Kosova, on redovno podnosi izveštaje, kao nedavno, kada je imao sastanak sa ministrom Bogdanovićem. Mi, dakle, imamo jako dobre odnose sa ovdašnjim vlastima", rekao je Ivanko.

I drugi kosovski dnevnik "Kosovo sot" piše o narastajaćem nezadovoljstvu vlasti u Prištini šefom UNMIK-a, koji bi, kako je navodno već upozoren, mogao postati nepoželjna osoba na Kosovu, ukoliko ne odustane od izjava koje, prema mišljenju Vlade, ne odgovaraju realnosti.

Osim njegovog predloga da se formira srpska carinska služba, zvaničnike u Prištini naljutio je i predlog da se srpski policajci stave pod kontrolu UNMIK-a, ali i uspostavljanje dijaloga sa ministrom za Kosovo u Vladi Srbije, Goranom Bogdanovićem.

Predstavnici EULEKS-a odbijaju, za sada, da govore o navodnom sukobu sa šefom UNMIK-a.

Predlog da Srbi preuzmu carinu na severu u Beogradu odbacuju, jer se Vlada protivi uspostavljanju bilo kakve carine na administrativnoj granici.

U prvim danima posle proglašenja nezavisnosti, spaljena su dva carinska punkta na administrativnoj granici Srbije i Kosova.

Sastanak Hejsoma sa Sejduiom i Kučijem

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči razgovarali su odvojeno u Prištini sa vršiocem dužnosti prvog zamenika šefa UNMIK-a Nikolasom Hejsomom o procesu rekonfiguracije UNMIK-a.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Sejdiu je pozitivno ocenio doprinos UNMIK-a na Kosovu i zahtevao od institucija Kosova da što pre okonča proces rekonfiguracije UNMIK-a.

Hejsom je, kako je saopšteno, izjavio da će UNMIK podržati Kosovo usko sarađujući sa kosovskim institucijama.

Nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova Hajredinon Kučijem, Hejsom je rekao da "nema nikakvih pregovora bez saglasnosti institucija Kosova".

Kuči je izjavio da će vlada nastaviti saradnju sa UNMIK-om u okviru rekonfigurisanih ovlašćenja.

Na sastanku sa Kučijem, Hajson je, kako je rečeno, razgovarao sa o saradnji vlade i UNMIK-a.

Navodeći da je vlada zainteresovana da zadrži dobre odnose sa UNMIK-om, Kuči je rekao da bi rekonfiguracija UNMIK-a trebalo da se okonča prema predviđanjima.

Sastanak Hejsoma, koji je prvi politički savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, sa najvišim liderima Kosova, pokušaj je da se izbegnu dalje konfrontacije između institucija i političkih partija Kosova sa UNMIK-om, ocenjuju politički analitičari u Prištini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.