Srpski MUP aktivan na Kosovu

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski MUP aktivan na Kosovu"

Beograd -- Zamenik šefa Euleksa Endi Sparks kaže za "Danas" da na Kosovu deluje više stotina operativaca MUP-a i državne bezbednosti Srbije.

On je rekao da vlasti u Beogradu još nisu omogućile nesmetan rad Euleksa na severu Kosova, jer na toj teritoriji, suprotno čak i Rezoluciji 1244 SB UN, deluju srpski operativci.

Na pitanje da li je zvanični Beograd, po njegovom mišljenju, ispunio uslov Evropskog saveta i Evropske komisije o "neometanom funkcionisanju Euleksa na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << celom Kosovu“ kako bi Srbija dobila datum početka pregovora sa EU, Endi Sparks odgovara: "Ne, Beograd to još nije ispunio“.

"Veoma velika smetnja za efikasniji rad Euleksa na severu Kosova jesu operativci MUP Srbije i drugih srpskih službi bezbednosti. Mi znamo da su oni na severu, a to je, između ostalog, u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN, iza koje stoji i Srbija. To ometa sprovođenje naših ovlašćenja i to mora da se promeni“, poručuje Sparks u razgovoru za "Danas".

Upitan raspolaže li Misija EU nekim preciznijim informacijama ili čvrstim dokazima o prisustvu pripadnika srpskog MUP i državne bezbednosti na Kosovu, naš sagovornik je odgovorio da imaju "mnoštvo“ informacija i dokaza, koje će "rado podeliti“ sa vlastima u Beogradu.

Na insistiranje da kaže da li je Euleks u vezi s ovom temom komunicirao s prethodnom Vladom Srbije i šta je ona tim povodom uradila, Sparks je kratko izjavio da je "tema bila pokretana“, a da su "stotine operativaca još na Kosovu“.

Odgovarajući na pitanje kakva je, uopšteno govoreći, saradnja Euleksa s novom vladom u Beogradu, Sparks kaže da je ta misija uvek imala dobar odnos "radne saradnje“ sa srpskim vlastima po pitanju vladavine prava, ponekada su bili i "most“ između odgovarajućih institucija u Beogradu i Prištini, i ta saradnja ostaje na snazi.

"Nadam se da ću uskoro i da posetim Beograd, kako bih se upoznao sa novim srpskim zvaničnicima“, zaključuje Sparks.

Na pitanje kako objašnjava odluku MUP-a Kosova da šefu Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandru Vulinu bude zabranjen ulazak na kosovsku teritoriju, Sparks podseća da su za zvanične posete srpskih zvaničnika usvojene određene procedure, s kojima su se saglasili i Beograd i Priština. Kako navodi, Misija EU se neće mešati u ovaj slučaj, za koji kaže da je jedna od brojnih "nesavršenosti“ u odnosima dve strane.

"Procedurama je predviđeno da zvaničnik Beograda, u dopisu koji upućuje specijalnom predstavniku EU, mora da navede gde sve želi da ide na Kosovu, koje lokacije želi da poseti i s kim da se sastane. Taj dopis se šalje Prištini i na osnovu toga vlasti Kosova odobravaju posetu. Kosovska vlada je ocenila da je gospodin Vulin odstupio od plana posete i da zbog toga treba da bude deportovan. Euleks se tu neće uplitati, mi nismo deo predviđenih procedura, ali nadamo se konstruktivnosti svih strana“, kaže Sparks, koji istovremeno naglašava da je njemu, iz ugla Euleksa, posebno drago zbog toga što je Vulin vrlo jasno i brzo osudio oružani napad na pripadnike Kosovske policije i Misije EU pre nedelju dana u Zubinom Potoku.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.