Srbija razgovara: Protokol o saradnji MUP-a i Euleksa

Izvor: Politika, 20.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija razgovara: Protokol o saradnji MUP-a i Euleksa

Goran Bogdanović: Spominje se i administrativna linija. – Slobodan Samardžić: Sporazum sa Euleksom – račun s đavolom

Jedan od razloga raspada vlade čiju su okosnicu činili DSS i DS jeste bilo i pitanje Kosova i Metohije i načina na koji bi trebalo delovati prema zemljama koje zagovaraju njegovu nezavisnost. Tu se, logično, nameće i pitanje potpisivanja Protokola o saradnji MUP-a Srbije sa Euleksom.

Razgovor između sadašnjeg i bivšeg ministra za KiM, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gorana Bogdanovića i Slobodana Samardžića, koji upravo zbog ovakvih suprotstavljenih stavova nije obećavao mnogo saglasnosti, počeli smo traženjem barem jedne tačke ukrštanja.

Politika: Koju odluku svog naslednika na ministarskoj funkciji smatrate dobrom?

Samardžić: Trebalo bi da razmislim. Prosto, ne mogu da se setim, možda me on podseti.

Politika: A šta vi smatrate mudrom odlukom prethodnika?

Bogdanović: Neću biti nedorečen kao kolega Samardžić. Prethodno ministarstvo, kao i cela bivša vlada, učinili su sve da ne dođe do proglašenja nezavisnosti Kosova. Inače, u ekonomskom i infrastrukturnom smislu i što se tiče samog naroda, uspeha nije bilo.

Politika: Vi smatrate da je ovaj sporazum sa Euleksom, i dva koja bi tek trebalo da se potpišu, pokazatelj da vlada odustaje od Kosova?

Samardžić: To su novi pokazatelji. Prvi veliki pokazatelj je samo prihvatanje Euleksa.

Politika: A šta biste vi uradili da ste bili ministar, u situaciji kada se Unmik pravosuđe, policija i sve institucije povlače?

Samardžić: Oni su počeli da se povlače i na osnovu plana i vrlo pasivnog stava vlade prema tome. Potenciranje borbe protiv priznavanja Kosova vlada je u najvećem premestila s rada na terenu na globalnu diplomatsku borbu. Sve je prebačeno u Ministarstvo inostranih poslova i na zahtev da Međunarodni sud pravde oceni Deklaraciju o nezavisnosti. Videlo se da vlada ne insistira na tome da Unmik ostane na KiM, već je bila spremna manje-više od leta prošle godine da Euleks dođe umesto Unmika.

Ova vlada još radi na KiM, ali su vrlo jasne činjenice da se polako život Srba prepušta institucijama Kosova.

Bogdanović: Naravno da to nije tako. Ali, pre toga, nije tačno da ova vlada ne sarađuje sa Srbima na terenu. Podsetiću da je ona otvorila kancelarije i u Mitrovici, i u Gračanici, i u Kosovskom Pomoravlju, i u Metohiji. Ova vlada šalje novac na KiM, ali, za razliku od prethodne, vodimo računa kuda on ide i, na sreću, on više ne ide ljudima koji su najgrlatiji i koji najviše kukaju da Srbija malo ulaže u KiM.

Politika: Zar je tako deljen novac u vaše vreme?

Samardžić: Nije. Ali kancelarije koje pominje ministar Bogdanović je osnovalo prethodno ministarstvo.

Bogdanović: Mi ih nismo ugasili, o tome ja govorim.

Samardžić: Da, niste ih ugasili, ali one su u najvećem broju u severnoj Mitrovici prestale da rade. I nikad novac nismo delili po partijskoj liniji.

Bogdanović: Činjenica je da su postojali dupli koordinatori. Tamo gde su koordinatori bili predstavnici DS-a taj novac, čak ni za plate, nije išao preko njih, nego preko opština gde su predsednici bili iz DSS-a.

Politika: Opozicija vas optužuje da je potpisivanje policijskog protokola priznavanje granice.

Bogdanović: To apsolutno nije istina. Pre neki dan sam čitao intervju gospodina Koštunice, u kome se on poziva na neki zdrav razum . Prvo da vidimo šta je zdrav razum, a šta je politički marketing.

Laž je da je Srbija na direktan ili indirektan način priznala nezavisnost KiM. U samom protokolu se naglašava se da je on zaključen na osnovu Rezolucije 1244. Drugo, zaključuje se i na osnovu izveštaja generalnog sekretara UN od 24. novembra 2008. godine, gde se u tački 50. kaže da je misija Euleks statusno neutralna, da izveštaje podnosi UN i poštuje Rezoluciju 1244. Vi, profesore Samardžiću, znate razliku između termina državnih i administrativnih granica. Često se iz konteksta protokola izvlači termin prekogranična saradnja, a prećutkuje termin administrativna linija.

Samardžić: Ministar Bogdanović je rekao da se Ministarstvo za KiM ne bavi spoljnom politikom, nego Ministarstvo inostranih poslova. Već to je znak da je KiM spoljnopolitička tema za ovu vladu. Znači, Kosovo je van Srbije.

Politika: Bogdanović je rekao da se ministarstvo infrastrukturno bori za KiM.

Samardžić: Kada kaže infrastrukturno, može da ulaže i u Rumuniju, gde žive Srbi. Drugo, nije samo u pitanju termin, jer je on dat i u smislu granice u međunarodno-pravnom smislu i granice u administrativnom smislu. Pored toga, ovim protokolom reguliše se saradnja dve policije, a Euleks nema policiju kao što je imao Unmik, tako da će sporazum da sprovodi kosovska granična policija.

Politika: Ali u sporazumu je navedeno da on prestaje da važi kada Euleks ne bude postojao i da svaka strana može da ga razvrgne.

Samardžić: Da, ali ja govorim o sadašnjem stanju. Dakle, dok je Euleks tu, on služi ostvarenju nezavisnog Kosova. To mu je funkcija po planu Martija Ahtisarija.

Bogdanović: Neću vam reći da je ovo tumačenje podmetanje jer želim da dijalog bude kulturan. Ovo je pre svega tehnički sporazum koji omogućava efikasnu borbu protiv kriminala sa obe strane administrativne linije, kao i prekograničog, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore. Granicu prema tim zemljama s kosovske strane ne kontrolišemo od 1999. godine.

Politika: To je jasno.

Bogdanović: Jasno je vama, ali ne i onima koji koriste situaciju za poboljšanje rejtinga svojih stranaka i dezavuisanje svega čime se vlada bavi. Niko u ovoj vladi ne bi nikad potpisao ovo što profesor Samardžić govori.

Politika: Upravo je vaš koalicioni partner iz G17plus, poslanica koja živi na Kosovu Stojanka Petković, rekla: „Svima nam je jasno da niko neće potpisati priznanje Kosova, ali šta dalje”.

Bogdanović: Mi smo se opredelili da se mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima borimo za očuvanje KiM, mada će nam neki čak i osporiti da smo imali možda prvu diplomatsku pobedu u UN, kada smo izdejstvovali da Međunarodni sud pravde u Hagu odlučuje o legalnosti unilateralnog proglašenja nezavisnosti KiM.

Pored toga, svi znaju da je Kosovo crna rupa kriminala.

Samardžić: Samo hoću da objasnim stvari onakve kakve jesu. Kriminal je stavljen u prvi plan da bi se napravio policijski plan o saradnji, da bi zapravo Srbija dopustila pravu državnu graničnu kontrolu na Kosovu i da bi ispunila prvi uslov za viznu liberalizaciju.

Politika: A kako tumačite onda što su prištinske vlasti bile protiv?

Samardžić: Prištinske vlasti su, to je rekao Fejt, dopustile Euleksu da potpiše taj sporazum. On je, osim toga, rekao da sporazum ni u kom smislu ne zadire u suverenost i teritorijalni integritet Kosova. To je rekao šef EU na Kosovu s kojim mi potpisujemo sporazum.

Bogdanović: U novinama možete pročitati šta god hoćete. Ja neću ničiju izjavu da komentarišem, ali znam šta u konkretnim razgovorima kažu predstavnici Euleksa: da je to čisto tehnički sporazum, da nema veze o budućem statusu, da je po Rezoluciji 1244 i to je ono što nas u ovom trenutku interesuje. Da li će nečiju nezavisnost da remeti, pa izvinite, mi ćemo je remetiti našom diplomatskom borbom, pravnom borbom.

Samardžić: Nismo je potvrdili za sada.

Bogdanović: Nismo je potvrdili, niti ćemo je ikada potvrditi. A to što vi želite da politizujete tu stvar, što vi nemate argumente da možda na drugi način budete oponent ovoj vladi, to je već druga stvar. Ali, ja vam garantujem da nijedan Srbin, nijedan ministar, nijedna vlada neće da potpiše ništa što se kosi sa interesima Srba na KiM i interesima države Srbije. Verujte mi, ja koji živim dole, da sam video trunku nečega što potvrđuje Kosovo kao nezavisnu državu, ja bih prvi digao glas. Ali, gospodo moja, uvek sam se zalagao za borbu protiv kriminala i taj sporazum samo reguliše tu oblast. Šta je strašno da mi razmenjujemo informacije. S kim da razmenjujemo informacije na Kosovu, mi našu policiju tamo nemamo?

Samardžić: Zar treba s predstavnicima vlasti na Kosovu, a to je sada Euleks?

Bogdanović: Naravno da je Euleks predstavnik vlasti, oni su zamenili Unmik.

Samardžić: Njihov mandat je drugačiji nego Unmikov.

Bogdanović: Nije tačno, vi dobro znate da se u izveštaju generalnog sekretara UN, od 24. novembra 2008. godine, doslovce kaže da Euleks ima statusnu neutralnost i tu nema nikakve dileme.

Gospodine Samardžiću, kada imate kriminalca koji načini krivično delo, ne daj bože ubije nekog ovde u Srbiji i pobegne na Kosovo, ili obrnuto, na Kosovu pa pobegne u Srbiju, šta je loše u tome ako vi obaveštavate policiju Euleksa.

Samardžić: To je pretpostavka normalnih odnosa.

Bogdanović: Nije to pretpostavka, to su činjenice jer, nažalost, imamo takvih slučajeva.

Samardžić: Vi imate slučaj da Euleks sudsko veće pre mesec dana, dakle veće od pet sudija, tri su međunarodne sudije i dva su Albanci, oslobađa teroristu Ejupija, koji je bio osuđen na bazi verodostojne i punopravne presude Međunarodnog suda na 40 godina. Taj ga sud oslobađa krivice. Prema tome, taj Euleks je veoma nepouzdan partner. Prvo, njegov mandat je nepouzdan, on proizlazi iz Ahtisarijevog plana. Drugo, njegove su nadležnosti nepouzdane. Sa Euleksom praviti račun, to je kao račun s đavolom.

Bogdanović: S kim treba da pravimo, s vlastima u Prištini?

Samardžić: Sa Euleksom ne. Samo insistirati na Unmiku.

Bogdanović: Evropska unija nije nikada priznala Kosovo, niti će ga ikada priznati kao organizacija. Vi apsolutno dobro znate da mi nemamo nikakvu saradnju s Piterom Fejtom i da uvek naglašavamo da ne možemo sarađivati s Piterom Fejtom i njegovom kancelarijom.

Samardžić: On je pozdravio je ovaj sporazum.

Bogdanović: Može da ga pozdravi bilo ko. Ovaj sporazum su pozdravile i neke članice EU koje nisu priznale KiM.

Samardžić: One priznaju Euleks. Ali, ne možemo se mi ponašati kao one, kao Rumunija, Španija. Ipak su one u komotnijoj situaciji. One ne priznaju Kosovo, a zbog svojih odnosa s drugim zemljama EU nešto od toga prihvataju kao što su prihvatili Euleks.

Bogdanović: Eto, profesore, neka vaša bude poslednja.

Biljana Mitrinović

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.