Srbi strahuju od Euleksa

Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi strahuju od Euleksa

Beograd -- Posle sednice Saveta bezbednosti, Srbi sa Kosova strahuju zbog najavljenog uspostavljanja misije Euleks, a posebno oni koji ne žive na severu pokrajine.

Poznavaoci prilika u južnoj pokrajini smatraju da pat pozicija u Savetu bezbednosti oko misije Evropske unije, može imati pozitivne efekte jer bi mogla da vodi ka uspostavljanju nekakvog dijaloga. Stupanjem na snagu ustava Kosova i najava dolaska misije EU koja bi trebalo da preuzme deo nadležnosti misije UNMIK-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrinula je Srbe južno od Ibra.

Miodrag Radivojević iz sela Svinjare kaže da je do sada njihovo selo posetilo 97 međunarodnih predstavnika , ali da nije postignut nikakav boljitak za srpsko stanovništvo

"Aklo nismo uspeli da se vratimo u njihovom prisustvu, uz njihovu pomoc, kako ćemo sad? Ko će sada da pomogne tim ljudima, ko će njihove probleme da razume i da ih rešava", pita se Miodrag Radivojević.

I među Srbima u Velikoj Hoči postoji bojazan, naročito kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom, vodom i osnovnim životnim namirnicama.

"Očekujem da će tu biti nekih problema. Insistiraće se na primeni i poštovanju nekih zakonskih normi koje su regulisane u kosovskim institucijama i regulisane kosovskim Ustavom. Naravno, to nama neće goditi, ali šta će dalje biti", kaže Jovan Đuričić iz Velike Hoče.

Nekadašnji direktor Medija centra u Prištini Milivoje Mihajlović, kaže za B92 da bi u ovom trenutku bilo najbolje da se međunarodna misija podeli tako što bi UNMIK ostao u srpskim sredinama, dok bi Euleks, koji će kontrolisati sprovođenje zakona kosovskih institucija, biti u sredinama naseljenim Albancima.

"Srbi na Kosovu, pre svega Srbi južno od Ibra se uzdaju u UNMIK, jer oni nemaju drugi oslonac, zbog toga što je UNMIK legitimni predstavnik međunarodne misije na Kosovu. Ja mislim da će cela ova priča oko rekonfiguracije međunarodne misije da se završi tako što će UNMIK biti u srpskim sredinama a Euleks će kao deo UNMIKA-a u sredinama koje su naseljene Albancima", smatra Milivoje Mihajlović, inače šef Vladine kancelarije za saradnju s medijima.

Buduća Vlada može napraviti pomak tako što će insistirati na ubrzanom povratku raseljenih lica na Kosovo ali do značajnijih promena u odnosu Beograda i Prištine neće doći, smatra Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.