Srbi od Euleksa traže pravdu

Izvor: Politika, Beta, 10.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi od Euleksa traže pravdu

Kažnjavanje počinilaca zločina nad Srbima potvrdilo bi spremnost misije EU da svima osigura bezbednost

Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca teških zločina nad kosovskim Srbima nakon raspoređivanja međunarodnih snaga u pokrajini za srpsko stanovništvo će biti jedan od najvažnijih testova nove međunarodne misije Euleks. Eventualni uspeh takvih nastojanja bitno bi doprineo rastu poverenja u misiju EU, jer bi se na delu potvrdila njena deklarisana spremnostda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svima osigura bezbednost.

Najavu Euleksa da će posebnu pažnju posvetiti rešavanju ubistava i borbiprotiv kriminala kosovski Srbi su pozdravili, ali su ostali uzdržaniočekujući konkretne rezultate. Misija je tek počela da se raspoređuje i uovom trenutku nije poznato koje sve korake planira da preduzme kada je reč o istragamazločina i borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je zadatak Euleksa da „podstiče i podržava vladavinu prava tamo gde ga nema dovoljno”, u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju veruju da će ovaj problem biti jedan od onih na kojima bi Euleks trebalo da pokaže odlučnost i profesionalnost.

Državni sekretar u resornom ministarstvu Oliver Ivanović naglašava da je izuzetno važno da neko, napokon, počne da se bavi pitanjima etnički motivisanih zločina. „Ovi zločini su bili značajni ne samo po krivičnoj odgovornosti nego su izazvali odlazak Srba iz tih krajeva. Mislim da je to bila i ideja, jer sam stekao utisak da ni u jednom od ovih slučajeva materijalni razlozi nisu bili motiv nego mržnja i možda pokušaj da se među Srbima izazove panika”, kaže Ivanović.

Od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine nad kosovskim Srbima dogodila su se četiri velika zločina čiji su počinioci do danas nepoznati. Jedanaestoro Srba, među kojima i dečak od dve godine, stradalo je a teže je povređeno više od 40 putnika kada je miniran autobusa „Niš ekspresa” 16. februara 2001. godine u mestu Livadica kod Podujeva. Dve godine kasnije, 4. juna 2003, ubijena je porodica Stolić, Radmila, Ljubinko i Slobodan, u Obiliću. U selu Goraždevac je 13. avgusta 2003. godine dvoje dece ubijeno, a četvoro ranjeno kada je na grupu devojčica i dečaka koji su se kupali u reci Bistrici otvorena vatra iz automatskog oružja. U Starom Grackom je 23. jula 1999. godine ubijeno 14 žetelaca.

I međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel, na dan zvaničnog početka rada, pozvala je Euleks da se angažuje na identifikaciji nestalih i otetih ljudi i da počinioce tih zločina pohapsi.

Rukovodilac vladine radne grupe za nestala lica Veljko Odalović kaže da je u petak u Prištini održan sastanak sa predstavnicima porodica nestalih Albanaca i da je do sada, uz podršku pravosuđa i policije Unmika, saradnja na ovom nivou dala dobre rezultate pošto je identifikovano 1380 nestalih.

„Nadam se da će rekonfiguracija omogućiti još bolji rad. Da li će Euleks i na kom nivou preuzeti ceo mehanizam, veliko je pitanje. Trebalo bi da Unmik ostane krovna institucija, ali ćemo tražiti da Euleks pruži punu podršku, kada su u pitanju pravosuđe i policija”, kaže Odalović i naglašava da još nisu dobili nikakav predlog te vrste da bi mogli od Euleksa da traže bilo kakvu aktivnost na rešavanju tih pitanja.

B. Radomirović - B. Mitrinović

--------------------------------------------------------------------

Ivanović: Kazna da se ne bi ponovilo

Od obećanja američkog državnog podsekretara Marka Grosmana, koji mi je rekao da će insistirati da se „pohapse svi izvršioci, inspiratori i organizatori, ali i oni koji su želeli da iz 17. marta izvuku politički profit”, nije se ostvarilo mnogo. „Slomilo se na nekoliko sitnih izvršilaca sa izuzetnim darom kosovskih Albanaca da zataškaju stvar. Bojim se da će na to pasti prašina i da nećemo biti u prilici da se takvi slučajevi reše, jer ako se ovakvi zločini ne sankcionišu postoji opasnost da se mogu ponoviti”, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

-------------------------------------------------------------------

Još 1918 nestalih lica

Prema evidenciji od 1. januara 1998. godine na zajedničkoj listi sa prostora celog KiM 1.918 lica se još vodi kao nestalo (od toga su 545 Srbi i nealbanci). Od 2000. godine, kada je bilo evidentirano 5.800 nestalih, Tribunal u Hagu je identifikovao 2001 lice (2000 Albanaca i jednog Srbina). Od pre tri godine, kada je vlada formirala radnu grupu, identifikovano je još 1.380 lica.

[objavljeno: 11/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.