Srbi iz Mitrovice strahuju od Euleksa

Izvor: Politika, Fonet, 03.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Mitrovice strahuju od Euleksa

Među Srbima preovladava uverenje da je učinak međunarodne zajednice bio katastrofalan, pa su uzdržani i prema novoj misiji EU

Kosovska Mitrovica – Zamenik šefa Euleksa Roj Riv je, najavljujući juče da razmeštanje službenika te misije na severni deo Kosova počinje u idući utorak, upozorio da će policija odgovoriti na svako eventualno nasilje prema službenicima evropske misije.

„Mi ćemo rasporediti misiju na celoj teritoriji Kosova. Već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u prvom danu, 9. decembra, neki naši policajci i sudije će biti na severu. Nadamo se da neće biti nasilnih reakcija, ali mi smo spremni da reagujemo”, rekao je Riv.

Zvaničnici Euleksa kažu da će od idućeg utorka 3.000 pripadnika Euleksa biti raspoređeno na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Trenutno je u pokrajini, izuzev severnog dela, prisutno 1.300 službenika, a planirano je da se do narednog utorka misija uveća za još 600 međunarodnih predstavnika i 1.100 pripadnika lokalnih nacionalnih zajednica. Misija će „na terenu sprovoditi evropske zakone”, a potpuno raspoređivanje Euleksa pratiće drastično smanjenje pripadnika Unmika.

Dolazak misije EU (u kojoj će biti i oko 90 pripadnika iz SAD), Srbi sa KiM iščekuju sa nepoverenjem. Lider SPOT-a Momčilo Trajković, koji je juče prisustvovao konferenciji za novinare na kojoj su bili i predstavnici Euleksa, kaže za „Politiku”da je očigledno da „se oni neće oslanjati na plan od šest tačaka”.

– Službenici Euleksa sa kojima sam juče razgovarao javno govore da njima niko ne može da naređuje i da je plan od šest tačaka za njih mrtvo slovo na papiru. Izgleda da nam se dobro ne piše ukoliko Srbija ne zauzme neku novu strategiju po pitanju Kosova – kaže Trajković. On dodaje da je „s obzirom na to da na Kosovu vlada haos” srpska strana u situaciji da pristane „na bilo kakvu vlast, pa makar to bio i Euleks”.

Raspoređivanje nove misije brine i Dragana Nikolića, načelnika kosovsko-pomoravskog okruga, dela KiM u kome živi oko 40.000 Srba.

– Strahujemo, jer nam iskustvo govori da za Srbe nisu ništa uradili ni Kfor, ni Unmik i da su se svi ogrešili o Rezoluciju 1244 SB. Jako smo skeptični – kaže Nikolić.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine Štrpce, kaže da bi jedini ispravan korak međunarodne zajednice, odnosno Saveta bezbednosti bio kada bi poništila jednostrano proglašenu nezavisnost, jer sve ostalo je „samo igra koja preti da uništi i poslednjeg Srbina na Kosmetu”.

Skeptični su prema novoj misiji i predstavnici Srba sa severa Kosova. Tako Slaviša Ristić, predsednik SO Zubin Potok, kaže da Srbi na Kosovu praktično ne znaju šta sadrži plan od šest tačaka. Lokalna vlast sa severa će, prema njegovim rečima, nastaviti saradnju sa Unmikom, a eventualno i sa Euleksom, ukoliko im „bude potvrđeno da Euleks radi po Rezoluciji 1244, a ne po zakonima Kosova”.

-----------------------------------------------------------

Jović: Niko na severu ne zna šta će Euleks da radi

Nebojša Jović, predsednik SNV-a u Kosovskoj Mitrovici, kaže da Srbe u ovom gradu najviše brine činjenica što će ovde biti poljski specijalci, koji su se „svih ovih godina pokazali kao izuzetno neprijateljski raspoloženi prema svemu što je srpsko”. On tvrdi da je veliki problem što niko od Srba nema jasnu predstavu kako će ova misija raditi na terenu i gde će ko, i kako biti raspoređen.

„Mi hoćemo da se priviknemo na novu misiju, ali sama činjenica da se žuri sa raspoređivanjem Euleksa, a posebno na severu Kosova, nečija je namera da isprovocira neki incident, ovde u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se to pripisalo Srbima. Nejasna je i uloga Beograda, jer nepoznato mi je da li država Srbija ima neki mehanizam zaštite, ukoliko Euleks ne bude radio u skladu sa Rezolucijom 1244. I Unmik se pozivao na ovaj dokument, ali je činjenično stanje bilo sasvim drugačije”, kaže Jović.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 04/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.