Izvor: B92, 07.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Brđana traže obnovu kuća

Kosovska Mitrovica -- Srbi iz Brđana zatražili su od predstavnika policije Euleksa da im se omogući da i oni počnu da obnavljaju svoje kuće i tom naselju, u kome to čine i Albanci.

Predstavnik Srba iz Brđana Siniša Lazić rekao je da je dogovoreno da se razgovor nastavi sutra sa koordinatorom Euleksa za severni deo Kosova Majklom Karišem. Prema Lazićevim rečima, od rezultata tog sastanka zavisi da li će se meštani i sutra u Brđanima organizovati protest.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stotinak Srba se i pre tog sastanka okupilo u Brđanima, pa je u trenutku kada su hteli da probiju kordon i prođu ka delu naselja u kome se obnavljaju albanske kuće Eulkes policija ponovo, kao i prethodnih dana, na njih bacila velike količine suzavca.

Pripadnici Euleksa bacili su suzavac na Srbe koji su pokušali da probiju kordon Kosovske policije i krenu ka liniji razdvajanja koja grad deli na albanski i srpski deo, a iza koje je počela obnova pet albanskih kuća porušenih 1999. godine.

Po dogovoru iz 2000. godine obnova kuća u delu razdvajanja je moguća samo uz saglasnost obe strane. Uz sve to Srbi traže reciprocitet – da se i njima dozvoli da obnavljaju svoje kuće pored Albanaca.

Meštani Brđana svakodnevno protestuju, od pre skoro dve nedelje - kada su Albanci počeli da obnavljaju svojih pet kuća porušenih 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.