Srbi iz Brđana ne odustaju od protesta

Izvor: RTS, 05.Maj.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi iz Brđana ne odustaju od protesta

Euleks policija i danas koristila suzavac protiv Srba koji su se okupili u neselju Brđani protiveći se obnovi albanskih kuća u tom delu severne Kosovske Mitrovice. Povređenih nije bilo, a protesti će biti nastavljeni i sutra.

Srbi iz naselja Brđani, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, probili su nešto pre 11 časova kordon Kosovske policijske službe i uputili se ka takozvanoj "žutoj liniji" koja razdvaja Srbe i Albance u tom naselju.

Posle toga reagovala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Euleks policija koja je i danas suzavcem sprečavala Srbe da se približe "žutoj liniji".

Povređenih nema, a protest je završen nešto pre 12 časova.

Jedan od predstavnika Srba iz Brđana Siniša Lazić izjavio je da Srbi neće odustati od svojih mirnih protesta dok se ne postigne dogovor, naglašavajući da ne vidi razlog za ovoliku upotrebu sile od strane EULEKS-a.

"Ne znam koja je svrha upotrebe suzavca u ovolikim količinama kad mi samo tražimo da mirno rešimo nastale probleme, nijedna kamenica niti bilo šta od strane Srba nije bačeno u pravcu EULEKS-a", rekao je Lazić.

Lazić je istakao da rekonstrukcija pet albanskih kuća u naselju Brđani predstavlja politički povratak iza čega stoji EULEKS.

"Moramo da poštujemo dogovor Vlade Republike iz 2006. godine po kome povratak mora da ide u oba pravca a ne politički kao što se ovde radi i da bi neki albanski lider skupljao poene i birače za svoje izbore", istakao je Lazić.

Srbi u naselju Brđani protestuju već jedanaesti dan, protiveći se obnovi albanskih kuća u tom naselju.

Oni traže reciprocitet kada je reč o povratku, odnosno da se svim Srbima omogući povratak na Kosovo i Metohiju. Protesti se nastavljaju sutra.

Srbi iz ovoga kraja se protive obnovi pet kuća, čiji su vlasnici Albanci. Oni traže da se najpre omogući povratak raseljenim Srbima na Kosmet, a da se tek potom vrate i raseljeni kosovski Albanci.

Tokom jučerašnjeg protesta povređen je Siniša Lazić. Lazić je patronom suzavca koji su ispalili pripadnici Euleks policije pogođen u glavu.

Pripadnici međunarodnih snaga upotrebili su minulih dana šok bombe i suzavac da bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade kosovski Albanci.

Na okolnim brdima bile su raspoređene jake snage Kfora, a oko spornih pet albanskih kuća postavljene su prepreke od bodljikave žice.

U naselju Brđani u 146 kuća živi oko 2.000 Srba i oko 550 dece. Krajem oktobra prošle godine Albanci su prvi put došli u Brđane u nameri da obnove kuće porušene 1999. godine. Tada je već došlo do sukoba, pri čemu je povređeno nekoliko Srba.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi iz Brđana nastavili protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009

KOSOVSKA MITROVICA - Nekoliko desetina Srba iz naselja Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice i danas se okupilo na protestu, tražeći reciprocitet u obnovi kuća, a pripadnici Kosovske policijske službe su postavili dve linije između Srba i albanskih kuća, javlja KiM radio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mitrovica:EULEX će osigurati obnovu albanskih kuća

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Maj.2009

Policija Europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i danas se suzavcem suprotstavila lokalnim Srbima kod naselja Brđani na sjeveru Mitrovice koji su nastavili prosvjede zbog obnove albanskih kuća.Srbi već više od tjedan dana pokušavaju prosvjedi ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.