Sparks o istrazi povodom izveštaja Dika Martija

Izvor: S media, 10.Feb.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sparks o istrazi povodom izveštaja Dika Martija

Zamenik šefa Euleksa Endi Sparks izjavio je danas da je cilj preliminarne istrage, koju je povodom navoda specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija pokrenuo Euleks, da utvrdi da li ima ili nema dovoljno dokaza za pokretanje formalne istrage.

Sparks je potvrdio da su u Euleksu pokrenuli preliminarnu istragu u vezi sa navodima iz Martijevog izveštaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

“Cilj ove preliminarne istrage je da utvrdi da li ima ili nema dovoljno dokaza za pokretanje formalne istrage. Pozivamo sve, uključujući g. Martija da obezbedi Euleksu ovakve dokaze”, rekao je on.

Sparks je radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici kazao da je jedan od ciljeva misije Euleksa borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ostalih kriminalnih aktivnosti.

“Naš cilj je da ovaj region jednog dana postane deo Evropske unije. Sever Kosova, obe strane reke Ibar severno i južno, poseban su prioritet za misiju Euleksa. (...) Naš cilj je da pokušamo da uverimo ljude da imaju poverenje u nekoga ko može da osigura njihovu bezbednost", rekao je zamenik šefa Euleksa.

U vezi sa sudom u severnom delu Mitrovice, Sparks nije mogao da porecizira kada će taj sud početi da radi punim kapacitetom, ističući da je reč o "osetljivom političkom pitanju".

Sparks je rekao da u Euleksu žele da vide poptpuno funkcionalan sud sa albanskim i srpskim sudijama i tužiocima, ali da je to osetljivo političko pitanje koje će se rešavati u tom kontekstu.

"Naš cilj je da budu mešovite sudije i tužioci, a što se tiče toga koji će zakon biti primenjivan, ovo je pitanje vezano za nezavisne sudije da odluče o tome. Voleo bih da naglasim da je nezavisnost pravosudja veoma bitna za demokratsko društvo", kazao je Sparks.

"U medjuvremenu, mi ćemo raditi sve što možemo kao medjunarodni predstavnici da obezbedimo pravdu za ljude u Mitrovici", rekao je Sparks, dodajući da je u sudu do sada rešeno 30 slučajeva.

Tajm: Euleksova istraga stala pre nego što je i počela

"U ovom trenutku imamo 181 slučaj u takozvanoj pretpretresnoj fazi, 55 slučajeva u glavnoj i 168 slučajeva u pripremnoj fazi. To sigurno nije onoliko koliko bi bilo da je sud u potpunosti funkcionalan, ali želim da kažem da sud radi", rekao je on.

Sud u Kosovskoj Mitrovici ponovo je počeo sa radom 3. oktobra 2008. godine, nakon što je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Sud je bio zatvoren nakon što su se ispred zgrade Suda sukobile jedinice medjunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povredjena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko 100 srpskih demonstranata.

Trenutno u ovom sudu rade samo Euleksove sudije i tužioci.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.