Sparks: Od 2008. otkriveno 220 posmrtnih ostataka

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sparks: Od 2008. otkriveno 220 posmrtnih ostataka

Na Kosovu je od kraja 2008, kada je Euleks počeo da radi sa lokalnim Ministarstvom pravde, otkriveno više od 220 ljudskih ostataka koji su identifikovani i vraćeni porodicama, izjavio je vršilac dužnosti šefa Euleksa Endi Sparks povodom Dana nestalih koji će na Kosovu biti obeležen stura.

"To je rezultat sveobuhvatnog istraživanja i više od 260 terenskih akcija. Razmotreno je na hiljade dokumenata a preko 1.300 uzoraka kostiju poslato je na analizu DNK", naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Sparks u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Sparks je ukazao da se danas, nakon više od 10 godina od sukoba na Kosovu, oko 1.800 ljudi smatraju nestalim.

"I 10 godina nakon što su ovi tragični dogadaji odneli toliko mnogo ljudi, Euleks i Odeljenje za sudsku medicinu Ministarstva pravde nastavljaju pronalaženje posmrtnih ostataka", rekao je Sparks.

Porodice poginulih i nestalih u RS protiv REKOM-a

Bogdanović: Kosovo ne može tražiti imovinu

Euleks sposoban za istragu

Prema njegovim rečima, Euleks u cilju rasvetljivanja sudbine nestalih pomaže i podržava rad Odeljenja za sudsku medincinu i saradjuje sa porodicama nestalih i vlastima u Srbiji.

"Ove godine smo započeli obuku jedinica Odeljenja za sudsku medicinu u ekshumacijama i istraživanju slučajeva pogrešnih identifikacija", kazao je on.

Pored toga, stručnjaci iz Euleksa nastavljaju sa podučavanjem i praćenjem aktivnosti lokalnih doktora forenzičke medicine u razvoju modernog odeljenja forenzičke medicine.

Prema rečima Saprksa, sav taj rad je učinjen u cilju razvijanja lokalnih kapaciteta na održiv način da bi Ministarstvo pravde moglo da nastavi da radi u budućnosti na visoko profesionalan način.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.