Solana: Zeleno svetlo za Euleks

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Zeleno svetlo za Euleks

Misija Evropske unije na Kosovu će s "početnim operativnim kapacitetom" početi da deluje u utorak, 9. decembra, s "ključnim zadatkom da učvrsti vladavinu zakona na Kosovu", saopštio je danas visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je danas da će misija Evropske unije na Kosovu delovati u okviru Rezolucije UN 1244, ali da neće biti statusno neutralna.

"Neosnovane su sve špekulacije da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raspoređivanje misije Euleks biti uvod u prećutnu podelu Kosova. Kosovo će ostati celovito", rekao je Frid Radiju Slobodna Evropa.

"Misija Euleks, u stvari, nije statusno neutralna. Ona će u velikoj meri ojačati teritorijalni integritet Kosova. Misija EU će, doduše, delovati u okviru Rezolucije UN 1244, ali daleko od toga da će biti statusno neutralna", rekao je Frid.

Prema njegovim rečima, kosovske institucije su iskazale mudrost prihvatanjem Euleksa. "To je pametan izbor i dobar po nedeljivost i suverenitet Kosova", kazao je pomoćnik američkog državnog sekretara.

Solana je u saopštenju "snažno pozdravio" poruku zapovednika Civilnih operacija EU na Kosovu, koja obuhvata Euleks, Kesa Klompenhauera članicama Evropske unije da je "misija Euleks dostigla početnu operativnu sposobnost".

Solana je naglasio da je "misija Euleks razmeštena da bi pomogla Kosovu u napredovanju ka dostizanju evropskih standarda u sektorima policije, pravosuđa, carine i zatvorsko-kaznenih službi".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je danas u Pragu da ne očekuje probleme prilikom razmeštanja misije Euleks na Kosovu i pohvalio je što sa Balkana sada dolaze sve same dobre vesti.

"Mogu to da potvrdim. Bio je dogovor u UN, kao što znate razmenili smo pisma sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i u njima se kaže da je moguće da u potpunosti razmestimo Euleks", rekao je Solana.

Mislim da će to proteći bez teškoća, da će biti dobra saradnja i sa Njujorkom i sa kosovskim vlastima i sa Srbijom, rekao je Solana.

Klompenhauer je, prema saopštenju, istakao i da će Euleks "u skladu s tim preuzeti svoje odgovornosti na području vladavine zakona širom Kosova počev od 9. decembra 2008".

Euleks će sprovoditi mandat dobijen planom "Zajednička akcija" koju je Savet ministara EU usvojio u februaru ove godine.

Najambicioznija misija u istoriji EU 

Objavljivanje početka rada Euleksa, najambicioznije misije Evropske unije u istoriji te organizacije, usledilo je nakon sedmodnevnog odlaganja zbog demonstracija u Prištini.

Misija u početnoj fazi broji oko 1.300 međunarodnih zvaničnika, policajaca, tužilaca, sudija i carinika. Veći deo misije, odnosno oko 750 službenika, se sastoji od policijskih jedinica, koje će biti operativne od prvog dana.

Komanda policije će se sastojati od 25 članova, dok će jedinice biti raspoređene na dve strateške lokacije.

Francuzi i Rumuni će biti raspoređeni blizu Kosovske Mitrovice, dok će italijanski karabinjeri i Poljaci biti raspoređeni u Prištini.

Specijalne jedinice policije će pomagati u oblastima zaštite visokih zvaničnika, zaštite svedoka, čišćenja mina, detektovanja droge i eksploziva.

U početnoj fazi, Euleks će, doduše u manjem obimu, biti raspoređen i na severu Kosova, gde će službenici te misije biti prisutni u šest policijskih stanica i sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Šest tačaka

Misija EU će, kako je najavljeno, u srpskim sredinama biti raspoređena u skladu sa sporazumom u šest tačaka o kojem su se, uz žestoko protivljenje vlasti u Prištini, dogovorili Beograd i UN.

Taj dokument, koji je jednoglasno podržao i Savet bezbednosti UN, definiše posebne aranžmane za policiju, carinu i sudstvo i sredinama u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo, uključujući poseban lanac komandovanja lokalne policije, drugačiji način imenovanja sudija, kao i način na koji će biti podeljeni prihodi sa carinskih punktova na severu Kosova.

Plan u šest tačaka, koji pretpostavlja "statusnu neutralnost misije EU u skladu sa rezolucijom 1244 i pod kapom UN", odmah su odbacili lideri kosovskih Albanaca, čime je, međutim raspoređivanje Euleksa odloženo za svega nedelju dana.

Najžešći otpor posebnim aranžamnima za kosovske Srbe pružila je fantomska "Armija republike Kosovo", koja je preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad na sedište EU u Priština i zapretila novim akcijama ukoliko taj plan bude sproveden u delo.

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije upozorila je da je za kosovske Srbe UNMIK jedina validna misija, naglašavajući da Beograd, zajedno sa zapadnim prijateljima, ne bi trebalo da požuruje odlazak UNMIK-a jer bi to bilo pogubno za Srbe. Ta organizacija prikupila je 70.322 potpisa kosovskih Srba protiv Euleksa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana: Mandat Euleksa počinje 9. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2008

BRISEL - Misija Evropske unije na Kosovu će s "početnim operativnim kapacitetom" početi da deluje u utorak, 9. decembra, s "ključnim zadatkom da učvrsti vladavinu zakona na Kosovu", saopštio je danas visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana...Solana je u saopštenju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Solana: Mandat Euleksa počinje 9. decembra

Izvor: TV Avala, 05.Dec.2008

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana saopštio je da je misija Euleks danas dostigla prvobitni operativni kapacitet i da će početi s radom na Kosovu i Metohiji 9. decembra.

Nastavak na TV Avala...

Solana: EULEX počinje djelovati 9. decembra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Dec.2008

Misija Evropske unije na Kosovu će s "početnim operativnim kapacitetom" početi da djeluje u utorak, 9. decembra, s "ključnim zadatkom da učvrsti vladavinu zakona na Kosovu", saopćio  je danas visoki predstavnik Evropske unije ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kosovski Srbi podeljeni o Euleksu, ali ih sve više odobrava

Izvor: Kurir, 05.Dec.2008

PRIŠTINA, 5. decembra (Tanjug) - Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je danas da pozdravlja dolazak misije Euleks na Kosovo, istakavši da ne postoji drugi mehanizam koji bi uspostavio vladavinu prava nakon svih zbivanja na Kosovu i Metohiji. "Euleks je šansa da se uspostavi...

Nastavak na Kurir...

Euleks počinje mandat 9. decembra

Izvor: VOA, 06.Dec.2008, 05:37

Visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana danas je i zvanično najavio da će civilna misija EULEX započeti svoj mandat 9. decembra.

Nastavak na VOA...

Misija će kasniti na severu

Izvor: Kurir, 06.Dec.2008

PRIŠTINA - Euleks neće početi misiju na Kosovu i Metohiji 9. decembra, kako je zvanično najavljeno, kaže za Kurir državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović. Prema njegovim rečima, najavljeni datum vezuje se za održavanje Samita EU (8. decembra), ali suštinski, „instaliranje“...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.