Solana: Moguće odmrzavanje sporazuma

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Moguće odmrzavanje sporazuma

Pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Savetu bezbednosti mogao bi da omogući odmrzavanje Privremenog sporazuma, smatra Havijer Solana. Visoki predstavnik EU uveren da će Beograd učiniti sve što može da obezbedi glatko funkcionisanje Euleksa.

Visoki predstavnik EU nije zabrinut za ukupnu situaciju u našem regionu. "Smatram da je 2008. godina bila dobra za stabilnost Zapadnog Balkana i računam na to da će svi nastaviti putem stabilnosti i regionalne saradnje", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Solana.

"Ne verujem da je iko u regionu zainteresovan za obnovu sukoba. Umesto toga, svi bi trebalo da se sada okrenu budućnosti na pozitivan i konstruktivan način", ocenio je visoki predstavnik EU.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Havijer Solana ocenio je da bi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN mogao da omogući Savetu EU da odmrzne Privremeni sporazum sa Srbijom.

Na pitanje o mogućnosti za odmrzavanje Privremenog sporazuma sa Srbijom, Solana je najpre ocenio da je hapšenje i izručenje Radovana Karadžića veoma važan korak napred i Vladi Srbije "čestita na tome".

"Puna saradnja s Haškim tribunalom nije samo nešto što EU očekuje, već je važna i za budućnost Srbije, pa sam zadovoljan što je Vlada u Beogradu u potpunosti opredeljena da je ostvari ", istakao je visoki predstavnik u intervjuu Tanjugu.

Na pitanje da li smatra da će u budućnosti doći do uslovljavanja pristupanja Srbije Evropskoj uniji priznavanjem Kosova i Metohije i, ako ne, kako vidi rešenje za integraciju Kosova u EU, Solana je odgovorio da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu.

"Uslovi su poznati svima, kao i posao koji je neophodan da se oni ostvare. Nemam sumnje da će Vlada Srbije učiniti šta može da ostvari brz napredak", rekao je Solana.

Visoki predstavnik EU, ipak, napominje da će u određenom trenutku biti potrebno da se vratimo pitanju Kosova, ali je "sada prerano da se pokrene ova debata".

Važna podrška Saveta bezbednosti Euleksu

Visoki predstavnik EU je, kako kaže, zadovoljan zbog toga što je Euleks zvanično počeo da funkcioniše širom Kosova.

"Ova misija, naša najveća do sada, je ključna za stabilnost i razvoj Kosova i regiona", istakao je Solana.

"Naravno, veoma je važno što je Savet bezbednost UN odobrio Euleks. Zahvalan sam na podršci Vladi Srbije, naročito vođstvu predsednika Borisa Tadića, i verujem da će Srbija učiniti sve što može da obezbedi glatko funkcionisanje Euleksa", naglasio je Solana.

Istovremeno, istakao je da je "jasno da će Euleks funkcionisati u izazovnom okruženju", ali  je uveren da će šef misije Iv de Kermabon upravljati Euleksom na mudar način i uspeti da se suoči s izazovima kada budu nailazili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.