Solana: Izveštaj početkom nedelje

Izvor: B92, 22.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Izveštaj početkom nedelje

Beograd, Priština -- Generalni sekretar UN Ki Mun Ban trebalo bi početkom sledeće nedelje da podnese izveštaj o preoblikovanju UNMIK-a, izjavio je Havijer Solana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana je u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom UN o planu za rekonfiguraciju UNMIK-a odnosno razmeštanju misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji. Ukoliko izveštaj bude podnet početkom nedelje, Euleks će na teritoriji Kosova biti razmešten početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decembra, navodi Solana.

"Najvažnija stvar koju vam mogu reći je da se nadam da će izveštaj Generalnog sekretara UN biti podnet što pre, početkom sledeće nedelje. Ako se to bude dogodilo misija EU će biti razmeštena početkom decembra", kazao je Solana.

Sednica SB u sredu?

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj bi generalni sekretar te organizacije trebalo da predstavi izveštaj o preoblikovanju međunarodne civilne misije na Kosovu i Metohiji, biće održana u sredu, javio je RTS, pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima.

"On ima sve informacije i na njemu je da odluči. Što se nas tiče nastavićemo da pomažemo i radimo sve što možemo. Zaista se nadam da ćemo se misija razmestiti prve nedelje decembra, ali da bi se to dogodilo prvo mora biti podnet izveštaj Generalnog sekretara", rekao je Solana.

Međunarodni zvaničnici u Briselu su agenciji Beta preneli da se vode "užurbani pregovori" između SAD, UN i Evropske unije kako i vođe kosovskih Albanaca u nekom vidu prihvatile formulu koju je Ki Mun Ban ponudio za razmeštaj Euleksa i kroz sporazum od šest tačaka s Beogradom.

Dušan Reljić iz berlinskog instituta za međunarodnu politiku i bezbednost smatra da je za Brisel veoma bitna podrška UN-a za razmeštanje Euleksa na Kosovu. Reljić kaže i da su tokom Solanine posete Americi veoma bitni bili i susreti sa predstavnicima američke administracije.

"Ukoliko bi u ovom trenutku američka administracija istrajala u podršci, ako ona zaista postoji, vladi u Prištini da ne prihvati plan od šest tačaka, onda bi se stekao utisak da ona odlazeća američka vlada potkopava nastojanje EU da sprovede svoju nameru da bude snaga koja pokreće dalji put ka pronalaženju mirnih rešenja na prostoru bivše Jugoslavije. Posebno misiju Euleks kao najvažniji poduhvat u okviru spoljne i odbrambene politike EU”, ocenjuje on.

"Mislim da Vašington i Brisel moraju da nađu u ovom trenutku neki zajenički jezik”, smatra Reljić.

Podsetimo i da je visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Danijel Frid, posle konsultacija s funkcionerima NATO i zvaničnicima u kabinetu visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, ranije potvrdio da sve strane traže nagodbu za delovanje UNMIK-a i razmeštaj Euleksa.

Štampa: Konsultovanje Prištine oko plana

Jedan od načina da se izađe iz sadašnje situacije kada Priština odbija plan Ki Mun Bana od šest tačaka jeste da generalni sekretar UN u izveštaju navede da su "predstavnici Kosova odbili plan", ali da konstatuje da će oni biti konsultovani oko njegovog ostvarivanja, piše dnevnik "Koha ditore".

Sejdiu: Ne poštuje se suverenitet

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da Kosovo ne prihvata plan generalnog sekretara UN jer ne poštuje suštinske elemente suvereniteta Kosova.

"Mi smo opredeljeni za četiri tačke i od njih ne odustajemo, jer su u njima izražena opredeljenja institucija Kosova povodom razmeštaja misije Euleks. Projekat (UN) od šest tačaka je bio projekat koji je ostavio po strani institucije Kosova i u formi u kojoj je predložen u suštini dovodi u pitanje suverenitet Kosova i za nas je neprihvatljiv", kazao je Sejdiu na aerodromu Priština, po povratku iz posete Velikoj Britaniji.

Pozivajući se na diplomatske izvore, dnevnik istiće da je, posle maratonskih konsultacija na relaciji UN-Beograd-Brisel-Priština, blizu razrešenje čvora koji je nastao odbijanjem Prištine da prihvati plan generalnog sekretara UN.

Iako se sticao utisak da su zemlje velike petorke vršile pritisak na Prištinu da prihvati Banov predlog, izvori prištinskog lista u Briselu su izjavili da i za "mnoge zapadne zemlje ovaj plan nije lako prihvatljiv".

"U izveštaju Ki Mun Ban biće dve tačke koje će zadovoljiti kosovare. Prvo, u izveštaju će stajati da kosovska strana nije prihvatila plan od šest tačaka i, drugo, da će u ostvarivanju prelaznog plana biti konsultovana i zvanična Priština", rekao je izvor dnevnika "Kohe ditore".

Taj izvor je rekao da su problemi nastali delovanjem izaslanika generalnog sekretara Andreja Lendlija koji je razgovarao samo sa Beogradom i ignorisao Prištinu.

DSS: Vlast priznaje Kosovo

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je danas da se najavama o rasporedjivanju misije EU na Kosovu i vlast Srbije "uvlači u proces priznavanja nezavisnosti Kosova".

"Policajci, carinici, sudije iz misije Euleks, sprovodiće Ustav Kosova i stvarati institucije lažne države Kosovo, što je i predvidjeno Ahtisarijevim planom", naveo je Mladenović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, najave evropskih zvaničnika da će Euleks uskoro biti rasporedjen na Kosovu znače da su uspeli da za taj plan pridobiju prištinske institucije.

"Njihov zajednički cilj je da se sadašnja misija UN, koja poštuje teritorijalni integritet Srbije, zameni misijom Euleks koja je, kako se navodi, statusno neutralna, odnosno ne poštuje teritorijalni integritet Srbije", naveo je Mladenović.

Haradinaj: Vlada Kosova bez vizije

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da vlada Kosova nema viziju za rešavanje mnogobrojnih problema sa kojima se susreće, posebno oko izlaska iz situacije "stvorene predlogom o šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ki Mun Bana".

Govoreći na skupštini Alijanse žena Kosova, bivši predsednik vlade Kosova i bivši komandant OVK Haradinaj je istakao da Kosovo "nije u dobroj situaciji", i za to optužio vladu.

"Imamo vladajuće politike koje nisu kreativne, već potrošačke. U zemlji imamo na delu politiku koja nema viziju kako da se uspešno razvijamo", rekao je Haradinaj.

On je naveo da se umesto da se ide ka zatvaranju međunarodnih misija na Kosovu i ostvaruje faza tranzicije vlasti, "počelo da se razgovara kako one treba da započnu sa radom, kao što je slučaj sa Euleksom".

Haradinaj je optužio vladu Kosova da nema politiku kako da integrišu manjine, posebno srpsku, kao i da "nema ideje kako da se stvore nove ekonomske vrednosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.