Slučaj Ljimaj - prvo hapšenje

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ljimaj - prvo hapšenje

Euleks policija uhapsila službenika kosovskog Ministarstva za saobraćaj Ganija Zogaja. Prvo hapšenje u širokoj istrazi koja obuhvata i ministra Fatmira Ljimaja. Istovremeno, proširena istraga protiv guvernera Centralne banke Kosova Hašima Redžepija.

Počela hapšenja u velikoj antikorupcionaškoj istrazi na Kosovu. Iza rešetaka se, prvi, našao Gani Zogaj, kompjuterski administrator u kosovskom ministarstvu javne uprave, objavio je prištinski dnevnik Ekspres >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova proširila je istragu protiv guvernera Centralne banke Kosova Hašima Redžepija dodatnim optužbama za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, saopšteno je iz Euleksa.

Ovaj slučaj se odnosi na izdavanje dozvola za rad u vezi sa osiguravajućim društvima, u periodu od 2006. do 2008. godine, navodi se u saopštenju.

Redžepiju, koji je pritvoren u okviru istrage o finansijskim malverzacijama i korupciji, pretpretresni sudija Okružnog suda u Prištini odredio je pritvor od 30 dana.

Vrhovni sud Kosova juče je odbio žalbu na odluku o pritvoru Redžepija.

Pripadnici izvršnog policijskog odeljenja Euleksa uhapsili su službenika Vlade pod optužbom da je opstruirao istragu, skrivajući dokaze koji su se, navodno, nalazili u kompjuterskom sistemu ministarstva.

Euleks nije naveo identitet uhapšenog, a u saopštenju se navodi da su službenici Euleksa sproveli pretrese u privatnom prebivalištu i kancelariji službenika Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, pretresi privatnih i službenih prostorija uhapšenog odobreni su od strane Euleksovog pretpretresnog sudije iz Okružnog suda u Prištini.

Uhapšeni se nalazi u policijskom pritvoru ovlašćenom od strane kancelarije Specijalnog tužilaštva na Kosovu.

Ljimajeva tenderizacija Kosova 

Kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije ranije objasnile evropske diplomate u Prištini, čitava istraga pokrenuta je posle optužbi da je Ljimaj dva velika projekta dodelio bliskim prijateljima Habibu Morini i pukovniku Hadžiju Šalji.

Ministarstvo na čijem čelu se nalazi Ljimaj, u protekle tri godine, trošilo je najviše sredstava iz kosovskog budžeta. U toku 2008. godine, dobilo je 139 miliona evra, 2009. godine 21 milion više, dok je za ovu godinu planirano 124 miliona evra, pa je, prema podacima ministarstva, na Kosovu asfaltirano oko 1.000 kilometara puteva.

Problem, međutim, predstavlja činjenica da je dve trećine poslova dodeljivano kompanijama koje su registrovane pošto je Ljimaj, 2007. godine, došao na čelo tog ministarstva.

Haški tribunal je, 2005. godine, oslobodio Ljimaja optužbi za ubistva i mučenje zatvorenika u logoru Lapušnik. Ljimaj je jedan od osnivača OVK, a posle sukoba 1998-1999. godine, zajedno sa saborcima, Hašimom Tačijem i Jakupom Krasnićijem, formirao je Demokratsku partiju Kosova.

Ljimaj važi za jednog od najpopularnijih političara na Kosovu, ali i glavnog Tačijevog rivala za primat u stranci, pa je nekadašnji Tači bio prinuđen da mu, zarad mira u kući, dodeli najlukrativniji resor u kosovskoj vladi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.