Slučaj Euleks - test za Balkan

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slučaj Euleks - test za Balkan"

Optužbe za korupciju u Euleksu moraju pod hitno biti rasvetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mere moraju biti transparentne, zatražila je Ulrike Lunaček.

Ona je, posle sastanka u spoljnopolitičkom odboru EP sa šefom službe za civilne operacije Kenetom Dinom i direktorom za zapadnu Evropu i Balkan u evropskoj spoljnoj službi Fernandom Djentilinijem, izrazila zadovoljstvo što je njen zahtev za nezavisnom istragom ovih optužbi prihvatila nova šefica evropske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Federika Mogerini, koja je imenovala nezavisnog pravnog savetnika.

"Zahtevam puno rasvetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje. Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogerinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Kosovo u saopštenju.

Ona je naglasila da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan.

"Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne podje za rukom da u Euleks povratimo poverenje gradjana Kosova, ali i članica EU, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa", zaključila je Lunaček.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Afera "Euleks" test za politiku proširenja

Izvor: RTS, 05.Nov.2014

Lideri tri najbrojnije poslaničke grupe u Evropskom parlamentu podržali su odluku visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da se pokrene nezavisna istraga o zloupotrebama u vrhu pravosudne misije na Kosovu. Potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček poručila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.