Slobodno za Kfor, Euleks uslovno

Izvor: B92, 25.Okt.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodno za Kfor, Euleks uslovno

Zvečan -- Predsednici opština na severu Kosova spremni da propuste Euleks, ako Srbija izdejstvuje garancije od Euleksa da neće prevoziti kosovske carinike.

To je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare u Zvečanu.

Barikade ostaju, rekao je načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković, a Srbi su spremni da propuštaju snage Kfora. Predsednici četiri opštine su rekli da traže garancije da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks neće prevoziti kosovske carinike i raditi na uspostavljanju carina na prelazu Jarinje i Brnjak.

Na konferenciji za novinare u Zvečanu govorili su načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.

Rečeno je da je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić opravdano odsutan.

Predstavnici Srba sa severa Kosova rekli su da su sinoć uputili pismo komandantu Kfora Erhardu Drevsu i pozvali ga na nove razgovore kako bi se pronašlo najbolje rešenje za redovno snabdevanje Kforovih jedinica na severu.

Nedeljković je kazao da su Srbi spremni i za razgovore sa Euleksom oko slobode kretenja za tu misiju, ali da će tražiti garancije od misije EU da neće prevoziti carinike i policajce Kosova, niti da će im pružati logističku podršku.

Dragiša Milović je dodao da sa predstavnicima Euleksa moraju da razgovaraju i zvaničnici Srbije, jer Kosovo "nije lokalno, već državno pitanje".

Milović je dodao da Srbi na poslednjem sastanku u subotu nisu dobili garancije šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka da neće prevoziti službenike Kosova i da u rešavanje tog problema moraju da se uključe i ljudi iz državnog vrha Srbije.

Nedeljković je dodao da je Kforu ponuđeno ono što je navedeno i u saopštenju predsednika Srbije Borisa Tadića - da im bude omogućeno normalno snabdevanje vojnika pod uslovom da ne prevoze kosovske carinike na Jarinje i Brnjak.

Portparol Kfora Uve Novicki rekao da međunarodna mirovna misija na Kosovu ne prihvata nikakve uslove u vezi sa slobodom kretanja.

"Sloboda kretanja za sve strane podrazumeva međunarodne organizacije, ali i sve građane Kosova i to treba postići. Sloboda kretanja samo za Kfor zbog, na primer, snabdevanja ili slično, a ne i za Euleks je neprihvatljiva", kazao je Novicki za Radio Slobodna Evropa.

Portparol Euleksa Irina Gudeljevic rekla je da će Euleks nastaviti da asistira u sprovođenju sporazuma o carinskom pečatu i pozvala na hitno uklanjanje barikada na severu Kosova i uspostavljanja slobode kretanja.

"Carinske operacije na prelazima sprovode Euleksovi kvalifikovani carinski eskperti, ali uz prisustvo kosovskih carinskih službenika i kosovske policije", istakla je Gudeljević u izjavi Tanjugu.

Na pitanje da li to znači da će Euleks nastaviti da prevozi te carinike ona je kratko odgovorila:"Da".

Portparol Kfora je rekao da je komandant te misije Erhard Drevs prošle subote to vrlo jasno rekao predsednicima opština na severu Kosova.

"Sloboda kretanja se mora ostvariti bez uslova za bilo koga i u svako vreme. To je vrlo jasno. Ništa drugačije od toga nije prihvatljivo", kazao je portparol Novicki.

Predstavnici opština naveli su da su u nedelju, na sastanku kod Tadića, dobili podršku za ono što narod na severu Kosova čini kako bi opstao na Kosovu.

Oni su negirali da među predsednicima opština ima nejedinstva i kazali da nema nikakvog razloga za neslogu.

Predsednici opština su zahvalili medijima na izveštavanju o severu Kosova, ali su naveli da se juče pojavila netačna informacija da će danas biti održana zajednička sednica svih odbornika koja nije ni bila zakazana.

Oni su najavili da će sutra imati redovni sastanak sa Kforom, Euleksom, OEBS-om i UNMIK-om, koji treba da počne u 14 sati u Zvečanu.

Predstavnici opština su kazali da im je pomoć Srbije neophodna i potvrdili da će učestvovati u radnim grupama koje pripremaju platforme za razgovore sa Prištinom.

Nedeljković je kazao da će predstavnici u radne grupe biti imenovani u zavisnosti od teme i oblasti o kojoj se bude razgovaralo.

Predstavnici opština su ponovili da će barikade na severu Kosova ostati, jer su "legitimno sredstvo borbe".

"Barikade su uperene samo protiv kosovskih institucija, a ne protiv međunarodne zajednice dok god je statusno neutralna i ne pokušava da uspostavi nezavisnu državu Kosovo", rekao je Nedeljković.

Istovremeno na barikadi kod mesta Jagnjenica Kfor je pojačao svoje snage.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slobodan prolaz Kforu, Euleksu uz garancije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2011

ZVEČAN, ZUBIN POTOK -..Predsednici četiri opštine na severu Kosova izrazili su danas spremnost da uklone barikade i omoguće slobodu kretanja Kforu, ali i Euleksu, ako državni vrh izdejstvuje garancije od te misije, da neće prevoziti službenike kosovskih institucija...Predsednici opštine sa severa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbi spremni da popuste Euleksu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2011

Predsednici opština na severu Kosova i Metohie spremni su da propuste Euleks, ako Srbija izdejstvuje garancije od Euleksa da neće prevoziti kosovske carinike, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Zvečanu...Barikade ostaju, rekao je načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uslov Srba ništa novo, barikade blokiraju i skupštinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2011

Uslovljavanje slobodnog kretanja EULEKS-u i KFOR-u garancijama da te međunarodne snage neće prevoziti kosovske carinike i policajce, za zvaničnike Srbije nije nov, a da li je ostvariv, kažu, pokazaće vreme

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.