„Šestica“ za čiju vlast

Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Šestica“ za čiju vlast

BEOGRAD - Delegacija Srba sa Kosova i Metohije sastaće se prekosutra u Beogradu sa predsednikom Borisom Tadićem i zahtevati poništenje dogovora o šest tačaka i prihvatanju Euleksa.

Pokrajinski Srbi su ogorčeni što državna politika samo na jeziku i papiru insistira na poštovanju Rezolucije 1244, dok - kako tvrde - realno i na terenu otvara vrata nastavku izgradnje kosovskih institucija i uzdizanju „države Kosovo“. Ban Đi-mun je u šest tačaka, kako kažu, dao Srbima više >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od Ahtisarijevog plana, ali su te tačke i dalje recept za uređenje života na nezavisnom Kosovu.

Lider SNV Severnog Kosova Milan Ivanović kaže za Glas da je Beograd napravio veoma loš dogovor sa EU i UN, zbog čega je 70.000 Srba iz Pokrajine potpisalo peticiju kojom traži da vlast u potpunosti odustane od razmeštanja Euleksa.

- Šest tačaka jača državnost Pokrajine, jer uspostavlja misiju koja je politički genetski ahtisarijevsko sredstvo za jačanje albanskih, a ne srpskih - kako ih zovu - paralelnih institucija. Te tačke govore o jedinstvu carinskog sistema i carinama između Srbije i Kosova. O policiji pod nadzorom i kontrolom međunarodne policije, ali preko postojećeg komandnog lanca, a to je KPS, odnosno Priština. Što je samo deo dogovora jer Euleks dolazi kao „šlag na tortu“ - kaže Ivanović i napominje da su peticiju primili predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, Ambasada Rusije u Beogradu i Tadićev savetnik za Kosmet Mlađa Đorđević.

ETNIČKA PODELA

Plan o širenju Euleksa biće odložen ili će propasti, ocenjuje nemački Tagescajtung.- Ultimatum šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera i ustupci Srbiji u šest tačaka prevršili su svaku meru i Prištini ostaje samo da kaže „ne“. Plan izlazi u susret srpskim zahtevima i predviđa podelu na etnički zasebne oblasti. Policija, koja je pre proglašenja nezavisnosti bila mešovita, deli se na srpsku u severnom delu Kosovske Mitrovice i srpskim enklavama, pod okriljem UN, i na policiju u albanskim oblastima pod kontrolom EU. Granicu između Srbije i srpskih opština oko Mitrovice kontrolisaće UN, carina bi trebalo da pripadne Srbima na Kosovu, a ne vladi u Prištini, a srpsko i albansko pravosuđe treba da ostanu nezavisni jedno od drugog. Tačke o infrastrukturi i saobraćaju, zaštiti srpskih crkava i pograničnoj kontroli od strane Kfora su manje sporne, jer se one već sprovode u praksi. Nezavisnost nije samo potkopana, već i dovedena u pitanje, zaključuje list.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština na Kosmetu, tvrdi da su Banove tačake „posredno priznanje lažne države“. Srbija, kako i on ističe, uvodi carinu na sopstvenoj teritoriji, što je već odricanje od Kosova.

- Doduše, nazivaju to jedinstvenim carinskim područjem, ali, po čijim propisima će funkcionisati? Naravno, po zakonima Tačijeve vlade. I kome će da idu ti prihodi? Ko će plaćati ljude, KPS, sudstvo? Ko će naređivati policiji? Već 54 puta smo tražili od Ivice Dačića da plaća Srbe u KPS, a on je otćutao - naglasio je Jakšić.

Vlast, kaže Jakšić, dogovor predstavlja kao pobedu, iako je ustvari „sadašnje stanje mnogo bolje od onog koje dogovara vlast“.

Da se Srbi nikada neće pomiriti sa Euleksom ističe i predsednik Skupštine Zajednica opština i naselja Kosmeta Radovan Ničić.

- Vlast igra igru - ako se Albanci bune, to je za nas dobro. Nije tako! Nije istina i da su Albanci nezadovoljni. A pouzdano znamo da Fond za nacionalno ujedinjenje Albanaca, sprema etničko čišćenje, u to je uključen i Riza Halimi. A u Beogradu su nam na to samo kazali da se to neće desiti - rekao nam je Ničić.

Kakva je to vlada u Srbiji, koja radi protiv Srba na Kosovu, koja u koncertu sa NATO zemljama smatra Srbe na Kosovu manjinama, koje treba "zastititi"? Ko bije Tadica i drugove po usima da ista potpisuju? Da li se radi o uslovu da Srbija za tri, cetiri godine postane "kandidat" za EU i ulasku u "svetlu buducnost"? U pocetku Tadic nije hteo ni da primi delegaciju Srba sa Kosova zbog zauzetosti. Razumljivo, ispunjavanje uslova Haga zahteva njegovu punu koncentraciju. Jaksic i Milan Ivanovic rekose da i sadasnje stanje okupacije je bolje od legalizovanju "sest tacaka" nove "vlade" u Pristini, odnosno Bondstilu. Zamisli! Kad Kosovo postane teret na vratu vlade u Beogradu (nesto poput Mladica) onda to vise nije srpska vlada. Samo 52 zemlje su priznale direktno ili indirektno kobajagi drzavu Kosovo. Prakticno sve muslimanske i arapske zemlje, sto bi trebalo da budu albanski saveznici po veri, ne priznaju okupaciju Kosova. Cela Juzna Amerika, cela Afrika - to su zemlje, koje su osetile slicne kolonijalne pritiske, intervencije brutalne sile u ostvarivanju necijih "interesa". Recimo interes GB je da odzava okupaciju Folklend Ostrva (Malinas ostrva), koja imaju saku stanovnika i nalaze se na hiljade kilometara od GB. GB nikad ne bi uspela da ocuva koloniju u proslom ratu sa Argentinom, da nije bilo vojne pomoci US u odlucujucem momentu. E sad evo razloga, zasto sam posegao za ovim primerom u diskusiji o Kosovu: Kad se sretnete sa Argenticima, ako posetite Argentinu, videcete jedno potpuno ogorcenje na US politiku ratova u Iraku, bombardovanja Srbije i sl. Nemoguce je naci i jednog Argentinca, koji bi potpisao da se odricu okupiranih Malvinas ostrva. OKUPACIJA JE PRIVREMENA. Neko bi pomislio da se "realnost" mora poistovati, sto bi rekao Djukanovic, da su Malvinas Ostrva "DAVNO IZGUBLJENA", da argentiski politicari "LAZU NAROD ARGENTINE, NECE DA IM KAZU DA SU MALVINSKA OSTRVA DAVNO IZGUBLJENA". Naprotiv. Pobedu u ratu sa Argentinom, GB & US su platili ogorcenjem Argentinaca. Ogorcenje Argentinaca je TRAJNO. Prisetite se da na Malvinas Ostrvima nema nicega, osim sake stanovnika i ovaca. Kad se Argentinci tako drze, kad se radi o otimanju njihovog pustog pasnjackog ostrva, 300 kilometara od obale, kad tako gledaju na "realnost", koja se prezentuje na B92 i sl. medijima, kako objasniti Tadicev & Co. nagodbeni/vazalski odnos prema Kosovu, kolevki kulture svih Srba u Srbiji i u svetu?

Ohrabruje me činjenica da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu naseli na priglupu i naivnu propagandu koja legalizaciju divlje gradnje zvane Eulex predstavlja kao dobru stvar za nas. Tako je to kada u Kosovskoj Mitrovici ne slušaju i ne gledaju B 92 i ostale medije pod uticajem "žutih". Poruka je jasna: čak i ako vlasti u Beogradu uspeju u svojim neustavnim muljanjima i pribave Eulexu kakav-takav "ausvajs" za KiM, taj im papir neće biti validan kad pokušaju da uđu u srpske enklave. Gotovo, propalo, džaba ste krečili! Gospodinu Kermitu i njegovom eulex društvu poslata je jasna poruka da nisu dobrodošli i to ni Tadić ne može da promeni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.