Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiu optužio Srbe da prete destabilizacijom

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu optužio je danas Srbe sa severa Kosova da prete destabilizacijom, nakon poziva sa mitinga održanog u severnoj Mitrovici da će punktovi na administrativnim prelazima biti ponovo blokirani ako Euleks počne da napalaćuje carinske takse.

"Pozivam sve srpske građane Kosova da postanu značajan deo stabilnosti Kosova", rekao je Sejdiu posle susreta sa luksemburškim ministrom za spoljne poslove Nikolasom Šmitom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Šmit: Evropa podržava put Kosova u EU

Kako prenosi mediji u Prištini, Šmit je naglasio da je vreme nasilja prošlo i da svi treba da gledaju u pravcu budućnosti.

"Ono što ovom regionu nije potrebno jeste nasilje i to treba da bude lekcija svima. Sve evropske zemlje treba da objasne tu lekciju svim stranama u regionu, rekao je Šmit.

Odgovarajući na pitanje može li se integracija Srbije u EU usloviti priznavanjem nezavisnosti Kosova, Šmit je kazao da evropske države podržavaju integraciju Kosova u EU i region.

"Mi podržavamo evropsku integraciju svih država u regionu jer je to jedini način za postizanje stabilnosti i uspostavljanje konačnog mira. Postoji proces dobrosusedskih odnosa koji je istovremeno i jedno od načela evropskih integracija", rekao je Šmit.

Optužbe Srba kao povod za upad u severni deo

Srbi sa severa Kosova su na jučerašnjem mitingu u Mitrovici zatražili rasformiranje Kosovskih bezbednosnih snaga, navodeći da postoji namera kosovskih institucija da optužbama da na severu grada vladaju kriminal i haos, stvore povod za upad pripadnika KSB-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priština: Poziv svima na obilježavanje nezavisnosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Feb.2009

Najviši kosovski čelnici, predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci, pozvali su Srbe na sjeveru Kosova da ne prijete destabilizacijom, nakon jučerašnje poruke predstavnika kosovskih Srba koji su na prosvjednom skupu pozvali da se ponovno sp ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.