Sejdiju i Tači traže akciju Euleksa na severu

Izvor: Politika, 20.Sep.2010, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sejdiju i Tači traže akciju Euleksa na severu

PRIŠTINA – Kosovske institucije, pre svih predsednik i premijer, zatražili su od Euleksa da deluje na severu Kosova i počne obračun sa organizovanim kriminalom i hapšenje glavnih osumnjičenih za šverc i ostale teške kriminalne radnje, tvrdi prištinski list „Koha ditore”.

List navodi da Euleks istražuje 25 raznih slučajeva šverca, etnički motivisanih i drugih zločina na severu Kosova.

Euleks, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajedno sa domaćim zvaničnicima, je rešen da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na čitavom Kosovu. Imajući to u vidu, akcije na severu se odlažu već nekoliko poslednjih nedelja i meseci.

Vodi se istraga o nekoliko ozbiljnih zločina, ali zbog prirode ovih slučajeva u ovoj fazi o njima se ne može davati mnogo informacija. Nadamo se da će vrlo brzo biti pozitivnih rezultata”, rekla je za list portparol Euleksa Karin Limdal.

Prošlog meseca su kosovski predsednik i premijer Fatmir Sejdiju i Hašim Tači u Prištini zatražili od diplomata pet zapadnih zemalja, takozvane „kvinte”, i predstavnika Euleksa i Međunarodne civilne kancelarije da odlučno deluju.

„Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate. Mi smo na čekanju i nadi. Postoje naznake da će biti hapšenja, ali istražitelji žele da imaju u velikoj meri prikupljene dokaze, da oni za koje postoji sumnja ne budu kasnije oslobađani. Takav proces zahteva vreme”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

On je nedavno kritikovao Euleks da je „meko reagovao” u međuetničkim neredima u noći 12. septembra na glavnom mostu na Ibru, kada je jedan pripadnik Euleks policije povređen.

Limdalova je rekla da incidenti poput poslednjih neće zaustaviti Euleks u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u tom delu Kosova.

Tanjug

objavljeno: 20/09/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Protiv specijalnog statusa severa

Izvor: B92, 20.Sep.2010

Priština -- Opozicione partije kosovskih Albanaca se suprotstavljaju mogućnosti davanja specijalnog statusa za sever Kosova, piše danas "Koha ditore"... Te partije se tome protive čak i u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i zarad integracije Kosova u Evropsku uniju...Predstavnici dve najjače...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.