Šef EULEKS-a de Marnak: Sloboda kretanja neophodna

Izvor: Southeast European Times, 17.Dec.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef EULEKS-a de Marnak: Sloboda kretanja neophodna

U ekskluzivnom intervjuu za SETimes, šef EULEKS-a Ksavijer de Marnak podvlači potrebu saradnje i vladavine zakona.

17/12/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 17.12.2011.

EULEKS ne može slobodno da se kreće po severnom Kosovu zbog protivljenja lokalnih Srba, koji optužuju misiju da se stavlja na stranu zvaničnika u Prištini.

Misija EU želi uklanjanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << barikada koje su postavili lokalni Srbi, kao i trajni i bezuslovni pristup za sve.

Šef EULEKS-a Ksavijer de Marnak razgovarao je sa dopisnicom SETimesa Lindom Karadaku o ciljevima misije i preprekama sa kojima se suočava.

SETimes: Kako će EULEKS uspeti da se vrati na sever i ima slobodu kretanja?

Ksavijer de Marnak: Ne mogu dovoljno da naglasim činjenicu da bi barikade na severu trebalo da budu sklonjene i da treba da postoji stalan i bezuslovan pristup za sve, uključujući EULEKS i međunarodne organizacije.

Ponovno uspostavljanje slobode kretanja je apsolutni preduslov za efektivnu vladavinu zakona širom Kosova, što mi pokušavamo da ostvarimo.

Zato je važno da je potpuno omogućeno kretanje na putevima na severnom Kosovu, ne samo za EULEKS i KFOR, nego i za građane, kako bi normalno mogli da vode svoje svakodnevne živote. EULEKS i KFOR nastavljaju vrlo blisku saradnju na dnevnoj bazi.

SETimes: Kakva će biti uloga EULEKS-a u implementaciji sporazuma o Integrisanom upravljanju granicama (IUG)?

De Marnak: EULEKS će igrati ulogu vezanu za sporazum o IUG. Međutim, precizna uloga biće definisana vremenom. Detalji implementacije biće dogovoreni između dve strane. Uprkos tome, EULEKS je spreman da pomogne oko ovog pitanja.

SETimes: EULEKS vodi postupke za teške ratne zločine. Koliko je to težak posao i kakva je bila saradnja sa kosovskim vlastima na tim slučajevima?

De Marnak: Krivično gonjenje i donošenje presuda za ratne zločine nije lako, ali je deo mandata misije, koji trenutno obavlja isključivo EULEKS. I naše sudije i naši tužioci deo su kosovskog pravosudnog sistema; zato postoji saradnja na dnevnoj bazi sa njihovim lokalnim kolegama, uključujući i vođenje istraga.

Imali smo dobru saradnju sa kosovskim vlastima u implementaciji našeg mandata. Trebalo bi da pomenem da se postupci vode protiv pojedinaca zbog krivičnih dela koja su počinjena, a ne protiv grupa ili organizacija.

SETimes: Koliko je urađeno na uspostavljanju odgovarajućeg programa za zaštitu svedoka?

De Marnak: Mada je Kosovo u procesu razvoja sopstvenog programa zaštite svedoka, EULEKS ima svoj Program zaštite svedoka, koji funkcioniše na Kosovu i šire. Čine ga policajci koji imaju znatno iskustvo na ovom vrlo osetljivom i važnom polju. Ne mogu da ulazim u imena ili cifre, jer je upravo u tome suština -- moraju ostati tajni zarad bezbednosti onih osoba koje prolaze kroz program i njihovih porodica.

Međutim, mogu da vam kažem da je program testiran više puta i da su ga mnogi koristili i koriste ga. EULEKS je razvio svoj program kako bi pomogao Kosovu da se nosi sa nekim od najtežih slučajeva koji predstavljaju najveći izazov.

SETimes: Koliko je teško na Kosovu voditi postupke vezane za korupciju na visokom nivou?

De Marnak: Shvatam da su ljudi nestrpljivi da vide ishod istraga i predmeta. Ali, kao što je slučaj u bilo kom modernom, demokratskom društvu, proces vladavine zakona zahteva vreme. To je priroda vladavine zakona. Međutim, treba shvatiti da se EULEKS bavi samo slučajevima korupcije na visokom nivou, a da se ostalim slučajevima bave lokalne institucije zadužene za vladavinu zakona.

EULEKS će nastaviti da se bori protiv korupcije, da iznosi slučajeve pred sud na istrajan i odlučan način da bi je suzbio što više. Postoji izvestan broj optužnica koje su podigli tužioci EULEKS-a, a mnoge druge se očekuju.

SETimes: Pet zemalja EU nije priznalo Kosovo. Da li to utiče na podršku misiji, njen rad na terenu i odnose sa kosovskim vlastima?

De Marnak: Misija ima podršku svih 27 zemalja članica EU, jer mi nismo politička, nego tehnička misija vladavine zakona. Pitanje priznanja je stvar zemalja pojedinačno, a ne misije.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.