Sedam povređenih u Brđanima

Izvor: RTS, 25.Avg.2009, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam povređenih u Brđanima

Novi sukobi u naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici. Sedam osoba povređeno u sukobu lokalnih Srba i Albanaca. Eksplodirala ručna granata, a pucalo se i iz pištolja. Euleks obe strane zasuo suzavcem. Ministar Bogdanović osudio incidente u Brđanima.

Nakon što su počeli sa renoviranjem zapaljenih albanskih kuća u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice, došlo je do sukoba Srba i Albanaca.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović osudio je današnje incidente u Brđanima. On je rekao da je do sukoba došlo zbog toga što predstavnici međunarodne zajednice primenjuju dvostruke aršine.

Bogdanović je istakao da je apsolutno nedopustivo da Albancima bude dozvoljeno da grade bez dozvola, a da se sa druge strane Srbi maltretiraju.

"Od Srba se traže dozvole, traži se procena bezbednosti da bi mogli da obnavljaju svoje kuće", rekao je ministar Radio-televiziji Srbije.

Bogdanović je dodao da s "punim pravom postoji frustracija u srpskoj zajednici i mišljenje da se međunarodna zajednica pristrasno ponaša prema celoj situaciji".

Nekoliko stotina Srba okupilo se u znak protesta jer se kuće renoviraju bez njihove  saglasnosti, a kuće etničkih Albanaca u većem broju, čime je, kako okupljeni navode, prekršen ranije postignut dogovor da se obnavlja po pet srpskih i pet albanskih kuća.

Albanci i Srbi gađali su se kamenjem, a pripadnici Euleksa koji sa Kosovskom policijom obezbeđuju to mesto ispalili su više patrona suzavaca i šok bombi u pravcu okupljenih Srba.

"Bačena je ručna granata, pucalo se i iz pištolja", rekao je portparol kosovske policije Sami Mehmeti, dodajući da je u opštem kamenovanju povređeno ukupno sedam osoba, pet Albanaca i dvojica Srba.

Sukob je nakon toga prestao, a Srbi i Albanci su se razišli iako nije postignut dogovor o načinu na koji će radovi na obnovi kuća, srpskih i albanskih, biti nastavljeni.

Trenutno je u ovom delu Kosovske Mitrovice mirno, ali napeto, a Albanci su nastavili radove na spornoj lokaciji.

Provokacija Albanaca uz podršku međunarodne zajednice

Načelnik kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je današnji sukob u naselju Brđani deo "scenarija koji dolazi sa albanske strane, uz podršku međunarodne zajednice".

"Ovo je provokacija Albanaca sa ciljem da se obustave radovi na izgradnji srpskih kuća u ovom delu naselja.

Radenković je istakao da je reč o "avanturi predsednika južne Opštine Kosovske Mitrovice Bajrama Redžepija pred novembarske izbore" i izrazio bojazan da to "ne ode toliko daleko da neko izgubi i život".

"Apelujem na međunarodnu zajednicu da zauzme jedinstven stav da i srpska i albanska zajednica moraju poštovati predviđenu zakonsku proceduru", rekao je Nedeljković.

Šef UNMIK administracije u Kosovskoj Mitrovici Jaroslav Kozak izjavio je da su juče kasno poslepodne dobili zahtev od Albanaca za izgradnju osamnest novih kuća u naselju Brđani.

Kozak je istakao da nije bilo vremena da se do jutros razmotre svi zahtevi i da je čak šesnaest kuća za koje se traži dozvola o obnovi nalaze na teritoriji opštine Zvečan.

"Albanci su odlučili da idu na svoja imanja, posle toga sva odgovornost pripada Euleks policiji i Kosovskoj policijskoj službi", rekao je predstavnik UNMIK-a.

Na sastanku opštinskog Odbora za bezbednost uprave južnog dela Mitrovice konstatovano je da je situacija u naselju Brđani mirna i stabilna i da obnova porušenih i gradnja novih kuća kako Albanaca, tako i Srba, može da bude nastavljena posle nekoliko nedelja pauze.

Predsednik opštine u južnom delu Mitrovice Bajram Redžepi rekao je da su obavljene sve neophodne pripreme i da rad na kućama može danas da počne.

Gradnja kuća Albanaca prekinuta je na nekoliko nedelja pošto je kamion izvođača radova u Brđanima, izgubio kontrolu u selu Suvi Do i uleteo u jednu kuću i tom prilikom stradalo je troje dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.