Savet bezbednosti podržao sporazum sa Beogradom

Izvor: RTS, 27.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti podržao sporazum sa Beogradom

Savet bezbednosti jednoglasno je podržao plan generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, otvarajući vrata početku raspoređivanja misije Evropske unije na Kosovu, Euleksa. Priština jedina protiv.

Ambasadori petnaestočlanog tela jednoglasno su usvojili predsedničko saopštenje kojim se "k znanju uzima izveštaj generalnog sekretara UN, i uzimajući u obzir stavove Beograda i Prištine, pozdravlja njihovu nameru da sarađuju sa međunarodnom zajednicom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Savet bezbednosti pozdravlja saradnju između drugih međunarodnih činilaca, u okviru rezolucije 1244 i takođe pozdravlja tekući angažman Evropske unije da ponudi evrospku perspektivu čitavom zapadnom Balkanu, dajući ključni doprinos regionalnoj stabilnosti i prosperitetu", navodi se u predsedničkom saopštenju Saveta bezbednosti UN.

Na taj način ambasadori petnaestočlanog tela otvorili su vrata početku raspoređivanja Euleksa na Kosovu, te posebnim aranžmanima za sredine u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi, obzirom da će u tim enklavama i dalje glavnu reč imati UNMIK.

Podrška planu, razlike ostale

Usvajanje predsedničkog saopštenja prva je zajednička odluka članica Saveta bezbednosti vezana za Kosovo, još od početka pregovora o rešavanju statusa uz posredovanje nekadašnjeg finskog predsednika Martija Ahtisarija.

Ipak, osim podrške planu Ban Ki-muna, ambasadori najmoćnijeg tela svetske organizacije ponudili su jako malo zajedničkih stavova, obzirom da su SAD i države EU i nadalje insistirale na nepovratnoj nezavisnosti, dok je Rusija čitav taj proces nazvala ilegalnim.

"Drago mi je što je Savet bezbednosti jedinstven u podršci ovom planu...Ali, Kosovo je nepovratno nezavisno i nedeljivo", rekla je zamenica ambasadora Velike Britanije, Karen Pirs.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Igor Ščerbak upozorio je da "ilegalno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, nije rešilo ni jedan od problema" koje je zapad navodio kao razloge za podršku takvom potezu lidera kosovskih Albanaca

"Pozdravljamo šest tačaka generalnog sekretara, ali sada se postavlja pitanje sprovođenja, jer imamo informacije da će Priština pokušati da sabotira taj sporazum", rekao je ruski diplomata.

Francuski ambasador Žan Moris Riper i američka predstavnica Rouzmari Dikarlo komplikovanim diplomatskim rečnikom podržali su plan Ban Ki-muna, pozdravljajući napor generalnog sekretara UN pronađe rešenje koje bi vodilo raspoređivanju Euleksa na Kosovu, ali i jasno izraženoj volji Srba i Albanaca da sa misijom EU sarađuju.

Dikarlo je, istovremeno, pružila garancije srpskom ministru u vezi položaja srpske zajednice na Kosovu.

Sličan stav zauzele su i Belgija, Hrvatska i Italija, koje su pohvalile Beograd i Prištinu da su, uprkos očiglednim razlikama, pokazali izvesnu dozu pragmatizma, napominjući da "kompromis u ovakvim situacijama nikada nije lak".

Kosovskim problemom, kako se čini, najdublje se bavio predstavnik Južne Afrike, koji je ambasadore Saveta bezbednosti upozorio na mali broj povratnika, te pozvao Prištinu i Beograd na direktan dijalog, navodeći da jedino takav potez može voditi ka "zaključivanju poslednjeg poglavlja balkanskih ratova".

Zanijer: Kosovo je podeljeno društvo

Sednicu je otvorio šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, koji je predstavio izveštaj generalnog sekretara UN, koji uključuje šest tačaka sporazuma sa Beogradom, kao i garancije da će Euleks u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN.

"Skoro deceniju posle kraja konflikta, Kosovo je i dalje podeljeno društvo... Srbi i Albanci žive zajedno, na prvi pogled mirno. Ali potencijal za konflikt postoji... Međunarodna zajednica treba da se angažuje kako bi se obezbedili uslovi za povratak, koji su na najnižem nivou od 2000. godina, kao i sloboda kretanja", rekao je Zanijer.

Zanijer je, takođe, izvestio ambasadore najmoćnijeg tela svetske organizacije o procesu rekonfiguracije UNMIK-a u tri faze, odnosno koncentrisanju akcija misije svetske organizacije na sredine u kojima većinsko stanovništvo čine nealbanci, odnosno Srbi.

Dugo odlagana sednica, održava se svega dva dana nakon što je šef UN predstavio novi izveštaj o stanju na Kosovu, o čijem su se sadržaju, prethodno, dogovorili Beograd i svetska organizacija, dok su ga predstavnici kosovskih Albanaca, bez velikog razmišljanja, odbacili.

Diplomati petnaestočlanog tela definisali su proteklih dana pojedinosti predsedničkog saopštenja koje će, ukoliko bude usvojeno, predstavljati znak za početak raspoređivanja Euleksa.

Srbija podržala plan generalnog sekretara UN

"Nakon meseci teških pregovora, zadovoljstvo mi je da kažem da smo postigli dogovor. Njegove odredbe su iznete u izveštaju koji je pred nama. Naš dijalog će se nastaviti, a Srbija će i dalje biti konstruktivna, držeći se čvrsto svog principijelnog stava o Kosovu koji se zasniva na Ustavu naše zemlje i na Rezoluciji 1244", rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je ocenio da taj dogovor stvara uslove za zaštitu Srba i ostalih teško ugroženih zajednica na Kosovu, i potvrđuje činjenicu da Republika Srbija ostaje nezaobilazan činilac samouprave na Kosovu.

 

"Opredeljenje Srbije da podrži produbljeno angažovanje Evropske unije u bilo kom svom delu, uključujući Kosovo, nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Evropska unija može i treba da pomogne pri izgradnji preko potrebnog institucionalnog i socijalnog tkiva naše južne pokrajine. To dosad nije bilo moguće zbog načina na koji je rekonfiguracija otpočela"; rekao je šef srpske diplomatije.

"Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost EULEX-ovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost - koji je Republika Srbija odbila, i koji „Savet bezbednosti nikad nije odobrio", kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama.

 

Republika Srbija stoga pozdravlja izveštaj Generalnog sekretara", rekao je Jeremić, koji je pozvao Savet bezbednosti da podrži taj dokument, ali i kosovske Albance ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice.

"Srbija, celovita Srbija, sa Kosovom u svom sastavu, će postati član Evropske unije u nekoliko narednih godina. Mi ćemo se priključiti Evropskoj uniji visoko uzdignute glave, sa očuvanim suverenitetom i teritorijalnim integritetom", rekao je Jeremić.

Ceo govor ministra Jeremića možete pročitati ovde.

Albanci odbacili plan

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni odbacio je plan Ban Ki-muna, navodeći da je takav dokument neprihvatljiv, jer je "u suprotnosti sa ustavom Kosova".

Hiseni je ponovio ranije stavove vlasti u Prištini da će nastaviti saradnju sa EU, SAD i NATO, ne pominjući međutim Ujedinjene nacije.

"Kosovo podržava brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova, Akcionim planom te pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", rekao je Hiseni.

Banov plan

"Sledeći moje instrukcije, moj specijalni predstavnik uključen je u pripreme EU za preuzimanje veće uloge na Kosovu u oblasti vladavine prava. Euleks će u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN", navodi se u Banovom izveštaju.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo da će raspoređivanje Euleksa širom Kosova biti sprovedeno uz blisku saradnju sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, uzimajući u obzir specifične okolnosti i interese svih zajednica i uz koordinaciju sa UNMIK-om.

U Banov izveštaj uključeno ke i šest tačaka sporazuma sa Beogradom, prema kojima će, u srpskim sredinama na Kosovu, biti otvorene policijske stanice i podstanice, pod postojećim sistemom komandovanja i pod nadzorom međunarodne policije.

Istovremeno, Kosovo će nastaviti da funkcioniše kao jedinstvena carinska celina, ali će međunarodni carinici, u skladu sa rezolucijom 1244, biti raspoređeni na dva pralaza na administrativnoj granici sa Srbijom. Ti carinici će raditi u skladu sa procedurama koje su u saglasnosti za Rezolucijom 1244.

Generalni sekretar UN je rekao da je u razgovorima koji su prethodili podnošenju izveštaja postignuta saglasnost da vladavina prava bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova, kao i da pristup pravdi bude jednak za sve, nevezano za nacionalnu pripadnost, te uz konstataciju da će imenovanje tužilaca i sudija "oslikavati" lokalne zajednice.

"Diskusijom se došlo do zaključka da je potrebna bliska saradnja oko najvažnijih infrastrukturnih pitanja, uključujući železnicu, puteve, vodosnabdevanje i snabdevanje električnom energijom. Mnoga od ovih pitanja od vitalnog su značaja za pripadnike svih zajednica i izostanak praktičnih dogovora o saradnji stvara enormne probleme", navodi se u Banovom izveštaju.

Neophodna zaštita crkava 

Međunarodna zaštita Srpske pravoslavne crkve mora se nastaviti, naveo je Ban Ki-mun, naglašavajući da je dijalog pokazao jedinstvenu podršku principima zaštite kulturnog nasleđa SPC, insistirajući na uspostavljanju zaštitnih aranžmana za najznačajnije objekte, obezbeđenje sigurnosti sveštenika, uključujući i izuzimanje SPC iz sistema naplate poreza na dodatu vrednost. akciza, carina, te definisanje modaliteta za rekonstrukciju objekata i vraćanje predmeta od istorijskog značaja.

Prištinske četiri tačke, kojima se odbacuje sporazum između Srbije UN, u izveštaju generalnog sekretara UN navedene su u aneksu, bez posebnog komentara. "Mi, Vlada Republike Kosovo, podržavamo brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova, Akcionim planom te pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", navodi se u dokumentu vlasti u Prištini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks je neutralan

Izvor: Večernje novosti, 26.Nov.2008, 21:37

Savet bezbednosti UN jednoglasno prihvatio izveštaj Ban Ki Muna kojim se stavlja pečat na dolazak nove misije na Kosovo. Osnova ostaje Rezolucija 1244. U izveštaju se ne pominje Ahtisarijev plan

Nastavak na Večernje novosti...

Ambasadori UN podržali Banov plan

Izvor: Mondo, 27.Nov.2008

Savet bezbednosti UN podržao je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom. Ovom odlukom omogućeno je raspoređivanje statusno neutralnog Euleksa na Kosovu i Metohiji

Nastavak na Mondo...

Ambasadori jednodušni u prihvatanju izveštaja Ban Ki Muna

Izvor: TV Avala, 27.Nov.2008

Ambasadori Francuske, SAD i Italije u UN kazali su večeras u Njujorku da će misija Evropske unije, Euleks, na Kosovu raditi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, neutralno i potuno transparentno.

Nastavak na TV Avala...

"Zeleno svetlo" za Euleks

Izvor: B92, 27.Nov.2008

Beograd, Njujork, Brisel, Vašington, Pariz -- Savet bezbednosti jednoglasno je podržao plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, čime su otvorena vrata za Euleks...Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti podržali su u diskusijama plan generalnog sekretara UN za preoblikovanje...

Nastavak na B92...

Srbija: Reakcije na odluku SB UN

Izvor: B92, 27.Nov.2008

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković pozdravio je odluku Saveta bezbednosti da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu...Cvetković očekuje da bi misija Euleks mogla da bude razmeštena već početkom decembra. On je naveo da izveštaj generalnog sekretara UN...

Nastavak na B92...

SB UN usvojio Banov izveštaj o Euleksu

Izvor: BBC na srpskom, 27.Nov.2008

Savet bezbedenosti UN jednoglasno prihvatio plan Ban Ki Muna za razmeštanje Euleksa na Kosovu i pozdravio želju Beograda i Prištine da sarađuju sa međunarodnom zajednicom

Nastavak na BBC na srpskom...

Savet bezbednosti UN podržao misiju EU na Kosovu

Izvor: VOA, 27.Nov.2008

Savet bezbednosti UN izrazio je podršku rekonfiguraciji Misije svetske organizacije na Kosovu i razmeštanju policijsko-pravne misije Evropske unije. Misiju Euleks takođe su podržali Srbija i Kosovo. U svom poslednjem izveštaju o prelaznoj misiji ..

Nastavak na VOA...

Savet bezbednosti podržao izveštaj i sporazum s Beogradom

Izvor: Kurir, 27.Nov.2008

NJUJORK, 27. novembra (Tanjug) - Savet bezbednosti UN podržao je sinoć izveštaj izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom. Savet je usvojio predsedničko saopštenje kojim se "pozdravlja...

Nastavak na Kurir...

Vašington snažno podržava Euleks

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Nov.2008

SAD su pozdravile plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji medjunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, naglasivši da se nezavisnost Kosova mora poštovati, a razmeštanje misije Euleks sprovoditi u koordinaciji sa ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Beograd i Priština različito o usvojenom izveštaju Ban Ki Muna. Organizacija Vojska Republike Kosovo preti da će napasti Srbe u Pokrajini

Izvor: TV Avala, 27.Nov.2008

Dan posle usvajanja izveštaja generalnog sekretara Ujedninjenih nacija Ban Ki Muna, Vlada Srbije donela je odluku o prihvatanju raspoređivanja Euleksa na teritoriji Kosova.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.