Samardžić: Protokol - izdaja nacionalnih intresa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: "Protokol - izdaja nacionalnih intresa"

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je danas da je sporazum Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije veoma nepovoljan po Srbiju jer je reč o utvrđivanju granične linije između Srbije i Kosova.

"Vlada Srbije ni po koju cenu nije smela to da učini. Efekat takve politike je zapravo izdaja nacionalnih interesa Srbije", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare i dodao da je taj sporazum sa veoma dalekosežnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << negativnim posledicima po državne interese Srbije.

On je naveo da se tim protokolom prvi put utvrđuje jasna granična linija između Srbije i Kosova i ocenio da će taj sporazum posle povlačenje Euleksa ostati zapravo sporazum Beograda i Prištine o utvrđivanju granične linije.

"To je prvi potpis koji ostaje kao dokument i uverenje od najvišeg držvanog autoriteta, od MUP-a Srbije, da se uspostavlja čvrsta granica između Srbije i Kosova", rekao je potpredsednik DSS-a.

Prema njegovim rečima, sporazum je samo jedan u nizu činova gde se vidi da Srbija korak po korak napušta svoju ustavnu poziciju na Kosovu i polako povlači svoje institucije.

"Suviše je poteza Vlade Srbije kojima se daje do znanja da Srbija više ne deluje na Kosovu", rekao je Samardžić i dodao da Srbija tim sporazumom, kao i najavljenim sporazumima sa Euleksom iz oblasti carina i pravosuđa, stavlja do znanja državama EU koje su vođe procesa nezavisnog Kosova i SAD da praktično priznaje nezavisno Kosovo.

"Cela igra je da Srbija sama sebi stavi omču oko vrata. Dakle, ne da se Kosovo oduzme nego da ga Srbija izruči. Pošto to ona ne može da učini otvoreno, Vlada Srbije to čini prikriveno uz razne prevare i mahinacije", rekao je potpredsednik DSS-a.

Samradžić je naveo da je samo potpisavanje sporazuma učinjeno putem razmene pisama između Euleksa i MUP-a Srbije 11. septembra sa namerom da se što više umanje značaj tog protokola kako se javnost Srbije ne bi time mnogo bavila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.