Sa DS prekinuti svi razgovori

Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa DS prekinuti svi razgovori

Nakon slanja misije Euleks na Kosmet, koja treba da sprovodi Ahtisarijev plan, moramo da raščistimo pitanje kako EU vidi Srbiju, da li kao celu ili kao osakaćenu. Ne vidim šta je loše ili ružno u tome što želimo da raščistimo ovo pitanje, a ne da slepo idemo onamo kuda nam kažu, kaže u intervjuu za „Blic" Aleksandar Popović, potpredsednik DSS i ministar za energetiku u odlazećoj vladi.

Popović kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Vlada pala zato što je došlo do ozbiljne razlike u suštinskim političkim stavovima u vezi sa Kosmetom.

- DSS nije spreman da na bilo koji način čini bilo šta što bi moglo da bude okarakterisano kao indirektno priznavanje rušenja sopstvene zemlje. Podsetiću vas da su se pukotine u Vladi pojavile i ranije. Prvo su, u nevreme i uz kršenje Izbornog zakona, bez dogovora u koaliciji, raspisani predsednički izbori, sada se vidi, u žurbi da bi bili završeni pre samoproglašenja nezavisnosti lažne države. Jedna sednica Vlade je još ranije bila odložena jer su, nedelju dana pre proglašenja nezavisnosti Kosova, DS i G17 plus insistirali da se potpiše politički sporazum sa EU koji nije imao nikakvu svrhu osim da pokaže da su, u momentu slanja Euleksa, naši odnosi u redu. DSS se tome protivio. Jako me interesuje da li oni i dalje misle da je trebalo potpisati taj sporazum - kaže Popović.

Zašto ih ne pitate direktno? S kim u DS razgovarate?

- Postoje radni odnosi, uobičajeni za tehničku vladu, sa potpredsednikom Đelićem i članovima Vlade iz DS. Ako mislite na međustranačke konsultacije, logično je da njih, s obzirom na okolnosti, nema.

Da li ste bliži SRS ili DS, i s kim lakše možete da ostvarite svoju politiku?

- Ideje na kojima je osnovan DSS su različite i od ideja DS i od koalicije koju DS okuplja, a i od ideja SRS, a u politici ne postoji metar kojim može da se meri udaljenost ili blizina ideja. Činjenica je da sa NS izlazimo na izbore zbog velike sličnosti ili identičnosti političkih programa. Pomalo je uvredljivo za građane Srbije da svi govore samo o postizbornim koalicijama, a niko o samim izborima i političkim programima.

Da li posle teških optužbi Koštunice da se DS zalaže za „politiku da Srbija treba da okrene glavu od Kosova zbog ekonomske računice", može biti saradnje?

- Kriterijumi i istinitost jedne politike ogledaju se u političkoj praksi. Nema ovde nikakvih teških optužbi, već se prosto konstatuju činjenice da su se upravo ljudi sa liste ove stranke zalagali da Srbija ne otplaćuje deo duga Kosova i Metohije, i time podržali stav koji je ponudio Marti Ahtisari, a ne stav srpskog pregovaračkog tima, koji je podržala i Skupština Srbije. To je, jednostavno, istina. Kao i da naši partneri iz odlazeće vlade sve vreme govore da ne treba da raspravimo sa EU pitanje gde i kako Unija vidi Srbiju, vidi li je kao celu ili pola države, da treba da ćutimo i ponašamo se kao da se ništa ne događa, upravo kako bi dobijali novac iz EU fondova.

Da li ulazak u EU ima alternativu?

- Za nas Srbija sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom, tako i nikako drugačije, nema alternativu. Za nas sopstvena zemlja nema alternativu. Za vreme prve vlade Vojislava Koštunice, preko 200 zakona koji su za cilj imali usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evrounijskim usvojeno je u Skupštini Srbije, dobijena je pozitivna studija o izvodljivosti i otpočeti su pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Za vreme druge vlade pregovori o sporazumu su okončani, a sam sporazum, čiji tekst je Vlada usvojila, parafiran je. Problemi u našim odnosima sa Unijom su posledica činjenice da je Unija donela odluku o slanju misije Euleks, koja za cilj ima sprovođenje Ahtisarijevog plana, a ne ponašanje srpske strane. DSS je, sasvim jasno, za ulazak u EU, ali za ulazak u EU sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom Srbije.

EU hoće da priča o praktičnim stvarima. Što to zaustavljamo?

- Nista nismo zaustavili, teku pregovori o viznim olakšicama, već smo u okvirnom programu 7 EU za nauku, ispunjavamo obaveze iz Energetske povelje jugoistočne Evrope... dakle, baš ništa mi nismo zaustavili.

Šta je odbijanje razgovora sa EU ako ne samoizolacija?

- Ne odbijamo mi razgovore sa Briselom, odbija ih Brisel. Nikako da nam se jasno da odgovor na prosto i jednostavno pitanje: gde se nalaze naše granice. To je pitanje koje mora da se prvo razjasni kako se ne bi desilo da nam se u nekoj narednoj fazi poruči ono što je već rekao Dimitrij Rupel, da nećemo moći da utičemo na prijem lažne države Kosovo u EU. A priča o samoizolaciji je besmislena da ne može besmislenija biti.

Na lokalu i sa SRS

S kim će DSS sarađivati na lokalnom nivou posle izbora?

- Kao i u slučaju parlamentarnih izbora, potrebno je da se, pre svega, izjasne građani. Lokalni izbori su specifični, a nakon izbora će odbori DSS o tome odlučivati, naši partneri su trenutno Nova Srbija i razne druge stranke i organizacije građana.

Šta znači predizborna koalicija sa radikalima i SPS u Subotici?

- Lokalni odbor DSS je smatrao da je to rešenje dobro i u interesu građana Subotice, a sami će građani na izborima oceniti da li je to tako ili nije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Popović: Nema konsultacija sa DS

Izvor: B92, 21.Mar.2008

Beograd -- Aleksandar Popović izjavio da su, posle pada vlade, prekinute međustranačke konsultacije sa koalicionim partnerima..."Postoje radni odnosi, uobičajeni za tehničku vladu, sa potpredsednikom Đelićem i članovima vlade iz DS. Ako mislite na međustranačke konsultacije, logično je da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.