SRPSKO TUŽILAŠTVO VODI ISTRAGU O LOGORU KLEČKA

Izvor: Kurir, 17.Mar.2011, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKO TUŽILAŠTVO VODI ISTRAGU O LOGORU KLEČKA

BEOGRAD - Srpsko tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu o zločinima u logoru Klečka i još jednom lokalitetu, kojom je obuhvaćeno 30 osoba, rečeno je u Tužilaštvu.

BEOGRAD  - Srpsko tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu o zločinima u logoru Klečka i još jednom lokalitetu, kojom je obuhvaćeno 30 osoba, rečeno je u Tužilaštvu.

Zbog optužbi za zločine u selu Klečka u sredu je saslušan, u bazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Euleksa u Prištini, bivši vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Fatmir Ljimaj, u okviru sudskog procesa koji se vodi protiv njega i još deset osoba.

U srpskom tužilaštvu su istakli da je taj postupak rezultat dobre saradnje između Tužilaštva za ratne zločine i Euleksa.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije od aprila 2009. godine vodi istragu protiv pripadnika takozvane OVK zbog sumnje da su u Klečki počinili više ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima. Prema saznanjima iz istrage, koje je ranije saopštilo srpsko tužilaštvo, u Klečki je bio krematorijum, u kojem su pripadnici OVK spaljivali Srbe i Albance nelojalne OVK.

Pripadnici OVK osumnjičeni su da su na više lokacija, na Kosovu, tokom maja 1998. godine, formirali pritvorske centre za zarobljenike - logore.

Sumnja se da je u logorima OVK u mestima Likovac, Ovčarevo, Lapušnik, Trpez i Klečka ubijeno najmanje 30 civila srpske nacionalnosti, nekoliko policajaca, kao i najmanje 11 Albanaca.

Ljimaja je Haški Tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine u selu Lapušnik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.