Rupel: Ne ohrabrivati podelu

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Ne ohrabrivati podelu

Brisel, Priština -- Podela Kosova ne sme se ohrabrivati niti dopustiti, izjavio je slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući Savetu ministara EU Dmitrij Rupel.

Rupel je, na sastanaku predstavnika parlamenata zapadnog Balkana i njihovih kolega iz zemalja EU u Briselu, kao razlog kašnjenja razmeštanja evropske civilne misije EULEKS na Kosovu naveo konsultacije Brisela i Njujorka.

Pokazalo se da je potrebno više vremena nego što se predviđalo za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenos misije sa UNMIK-a na EULEKS, rekao je šef slovenačke diplomatije.

Pri tom je glavni problem, po Rupelovim rečima, pokrivanje cele teritorije Kosova novom evropskom misijom, preneo je Glas Amerike.

"Neka načela se moraju braniti sa evropske tačke gledišta", dodao je Rupel.

On je rekao da se ne može dozvoliti da EULEKS pokrije samo jug, a ne celo Kosovo.

Zeri: Sanino šef reformisanog UNMIK-a

Stefano Sanino, savetnik bivšeg premijera Italije Romana Prodija i bivši šef Misije OEBS-a u Beogradu (2001-2002), najverovatnije će biti novi šef reformisanog UNMIK-a kada posle 15. juna stupi na snagu Ustav Kosova, piše prištinski dnevnik "Zeri".

Pozivajući se na diplomatske izvore, list navodi da je Frančesko Bastalji, koji je na Kosovu bio zamenik šefa UNMIK-a za red i zakonitost, izgubio bitku sa Saninom za mesto šefa UNMIK-a.

Činjenica da se u diplomatskim krugovima na veliko govori o dolasku Sanina na mesto šefa UNMIK-a jasno govori da će sadašnji šef Joahim Riker i njegov prvi zamenik Lari Rosin napustiti funkcije koje trenutno obavljaju, tvrdi "Zeri".

Kao mogući kandidati za šefa UNMIK-a posle restrukturiranja pominjani su i visoki predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt i šef Misije EU u oblasti pravosuđa i policije, francuski general Iv de Kermabon, čime bi se, prema diplomatskim izvorima, omogućilo da te misije budu "pod kišobranom" UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.