Rat oštrim izjavama na Kosovu

Izvor: B92, 20.Avg.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat oštrim izjavama na Kosovu

Beograd -- Bajram Redžepi negira da je pominjao upotrebu oružja za sever Kosova. Goran Bogdanović traži od Euleksa da reaguje.

Ministar untrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi demantovao je da je pominjao da će Vlada Kosova u zaštiti teritorijalnog integriteta upotrebiti i oružje.

List "Danas" je, međutim, na svom sajtu objavio deo intervuja u kojem Redžepi potvrđuje mogućnost oružane intervencije u slučaju odvajanja severa Kosova.

Vlasti u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu očekuju reakciju Euleksa i međunarodne zajeednice kako bi došlo do smirivanja tenzija na Kosovu.

Jedan novinski intervju dodatno je uzburkao i onako nestabilne odnose na Kosovu. Kosovski ministar policije Bajram Redžepi tvrdi da u intervjuu listu "Danas” nije spominjao upotrebu oružja već je rekao da će Priština, ako se ugrozi teritorijalni integritet Kosova, to braniti shodno odredbama Ustava i Krivičnog zakona.

Uzbunu je izazvala Redžepijeva izjava "Danasu” u kojoj se navodi da je Kosovo spremno da svoj teritorijalni integritet brani oružano i da je o tome Vlada Kosova obavestila Euleks i međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

List "Danas” pojašnjava da je Redžepi na pitanje novinarke "da li je Vlada Kosova spremna i da oružano reaguje u slučaju proglašenja nezavisnosti opština na severu, odnosno ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova?", odgovorio: "Svakako".

Ovakva izjava Redžepija, za ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića je zveckanje oružjem i pretnja na koju mora da reaguje Euleks i upozori Prištinu da na taj način destabilizuje ne samo Kosovo već i ceo region.

Misije Evropske unije, prema rečima portparola Euleksa, Nikolasa Houtona, za sada ne planira nikakve nove akcije.

"Upoznati smo sa stavovima ministra Redžepija o tom pitanju. Euleks će nastaviti da radi u skladu sa principima vladavine prava”, rekao je Houton.

Potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić kaže da bi i on mogao da koristi istu retoriku i kaže da Srbija neće mirno gledati proterivanje Srba sa severa Kosova, ali da to ne doprinosi rešenju problema.

"Mi idemo i želimo mirnim putem da se reše problemi i upravo zato ova razmena retoričkih ratova jeste možda i opomena međunarodnoj zajednici da ulože napore da se pronađe kompromisno rešenje”, ocenio je on.

Razmena oštrih reči i jednostranih poteza postala je kosovska realnost poslednjih dana. Privremene institucije u Prištini najpre su zabranile posete srpskih političara, a potom je Kosovom počela da kruži anonimna deklaracija o nezavisnosti Srba sa severa.

Sve to događa se samo mesec dana pre ključnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a vicepremijer Dačić tvrdi da je Srbija spremna da prihvati kompromisno rešenje u rezoluciji koju priprema.

"Srbija je otvorena za menjanje teksta, dogovore i razgovore. Spremni smo znači na sve osim da se iz rezolucije vidi da je to stavljanje tačke na pitanje Kosova, odnosno da smo time rešili i status Kosova”, rekao je on.

O eventualnoj izmeni rezolucije oglasila se i Demokratska stranka čija portparolka Jelena Trivan smatra da su neumesne spekulacije medija da zemlje Kvinte nude Srbiji da omekša rezoluciju o Kosovu za brže približavanje Evropskoj uniji jer bi to - kako kaže - značilo trgovinu nacionalnim interesima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.