Protest UNS-a ispred Euleksa

Izvor: B92, Beta, 26.Avg.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest UNS-a ispred Euleksa

Priština -- Prvi put od završetka sukoba na Kosovu, održan je protest Srba u centru Prištine - Udruženje novinara Srbije zatražilo istragu o nestalim i ubijenim kolegama.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova okupili su se ispred sedišta Euleksa i zatražili od šefa misije Iv de Kermabona pokretanje istrage i rasvetljavanje istine o kidnapovanim i ubijenim srpskim novinarima na Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Noseći transparent na srpskom i albanskom jeziku "Vratite nam naše kolege", članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije mirno su protestovali ispred sedista Euleksa u Prištini.

Predsednik društva novinara Kosova i Metohije Željko Tvrdišić kaže da je krajnje vreme da se rasvetli sudbina njihovih kolega.

’’Okupili smo se ovde i da jednostavno odamo poštovanje kolegama novinarima koji su na Kosovu i Metohiji nestali i da od predstavnika Euleksa zatražimo sveobuhvatnu istragu kako bi sudbina kidnapovanih i nestalih, ali i dela ubijenih kolega, bila rasvetljena nakon skoro više od 10 godina’’, kaže on.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović najvila je da će ovo udruženje zahtevati od Međunarodnog komiteta za zaštitu novinara u Njujorku da se u spisak stradalih novinara uvrste i kolege koje su ubijene ili kidnapovane na zadatku dok su izveštavali o ratnim sukobima na Kosovu.

’’Biće inicijativa Udruženja novinara Srbije da Komitet za zaštitu novinara u Nju Jorku ispravi tu grešku i da unese i imena ovih kolega u svoju evidenciju, kako bi novinarska struka mogla da pamti i da i njima odaje počast zajedno i sa drugim kolegema koji su stradali obavljajući novinarsko dužnost’’, kaže Smajlovičeva.

Među nestalima su Ranko Perenić, Đuro Slavuj, Ljubomir Knežević i Marjan Melonasi.

Supruga kidnapovanog Ranka Perenića, Snežana Perenić, rekla je da se i dalje nada povratku svog supruga.

’’Nada postoji i ja se uporno nadam da će Ranko jednog dana da se vrati, jedino to ne mogu da mi uzmu sve su ostalo mogli, a nadu ne’’, kaže Snežana.

U poslepodnevnim časovima predstavnike ovih uruženja će primiti šef Euleksa Iv de Kermabon, a sastanku će prisutvovati i članovi porodica nestalih i ubijenih novinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.