Privrednici delimično blokirali put u Zubinom Potoku

Izvor: Press, 30.Dec.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici delimično blokirali put u Zubinom Potoku

Kako javlja Tanjugov izveštač s lica mesta, preko obe trake magistralnog puta postavljeno je više šlepera, bagera i kombi vozila sa kojima je preprečen put, a tu su i okupljeni građani i privrednici.
    Propuštaju se samo putnički automobili i vozila pripadnika Kfora.
    Oko 11 sati propuštena je i kolona vozila Euleksa, koja je stigla iz pravca Prištine i nastavila put prema prelazu Brnjak, na krajnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << severu Kosova.
    Ta vozila su propuštena pošto su prethodno od jednog predstavnika Euleksa građani dobili usmene garancije da se u vozilima ne nalaze pripadnici pogranične kosovske policije i kosovske carine.
    Privrednici koji su kamionima preprečili put ističu da su protiv uspostavljanja integrisanog upravljanja prelazom Brnjak, koji se nalazi na ovom putnom pravcu, i neće da plaćaju porez i carinu nepriznatoj "državi Kosovo".
    Miladin Radovanović, preduzetnik iz Zubinog Potoka, izjavio je Tanjugu da se neće dozvoliti postavljanje carine na Brnjaku i da su privrednici voljni da porez plaćaju Republici Srbiji i da uđu u jedinstveni poreski sistem Srbije.
    "Nećemo da plaćamo porez nepriznatoj državi Kosovo. Blokada će trajati do daljnjeg, nećemo se pometari odavde i nećemo dozvoliti uspostavljanje granice na Brnjaku", rekao je Radovanović.
    Prelaz Brnjak, prema ranijim najavama, po integrisanom sistemu upravljanja trebalo bi da zaživi do kraja decembra, što je bio razlog da privrednici iz Zubinog Potoka i građani jutros započnu blokadu.
    Po integrisanom sistemu upravljanja odnedavno funkcioniše drugi prelaz na severu Kosova - Jarinje, što je, takođe, izazvalo nezadovoljstvo privrednika iz ovog dela Kosova.
    Preko Jarinja je dozvoljen uvoz akcizne robe do 3,5 tone, u šta je uključena i težina transportnog vozila sa čim se privrednici ne slažu.
    Zbog toga su preduzetnici, u nekoliko navrata, organizovali dvosatne blokade puteva u Leposaviću, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, a najavli su da će sa blokadama u te tri opštine nastaviti nakon novogodišnjih i božićnih praznika.
    Na administrativnom prelazu Brnjak, koji se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok, sve je spremno za početak integrisanog upravljanja ovim prelazom. Postavljene su kućice-kontejneri u kojima će biti pripadnici MUP-a Srbije i srpska carina.
    Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije već na kosovskoj strani. Kontrolu saobraćaja obavljaju pripadnici Euleksa, a na samom punktu, koji je ojačan betonskim blokovima, kao zaštita osoblju, nalaze se i pripadnici Kfora koji tu imaju svoju bazu.
    Administrativni prelaz Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su bacali eksplozivne naprave
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Press...






Povezane vesti

OPET BLOKADA: Privrednici šleperima preprečili put u Zubinom Potoku!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Dec.2012

Preko obe trake magistralnog puta postavljeno je više šlepera, bagera i kombi vozila kojima je preprečen put, a tu su i okupljeni građani i privrednici. Propuštaju se samo putnički automobili i vozila pripadnika Kfora

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.