Pritvor za Sabita Gecija

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor za Sabita Gecija

Jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova, Sabit Geci provešće narednih meseci dana u pritvoru, pošto Euleks policija nastavlja istragu o njegovoj umešanosti u ratne zločine počinjene u tajnim logorima, koje su albanski gerilci u proleće 1999. godine organozovali na severu Albanije.

Euleks policija uhapsila je Gecija u četvrtak i pod snažnom pratnjom prebacila ga u pritvor u severnom delu Kosovske Mitrovice, odakle je, posle četvoročasovnog ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prebačen u Priištinu, gde će, u pritvoru, ostati najmanje mesec dana.

Gecijev advokat Mahmut Haljimi najavio je žalbu na odluku o pritvoru, ali je i objasnio da je njegov klijent osumnjičen za ratne zločine počinjene između aprila i juna 1999. godine, što su, u mešuvremenu potvrdili i međunarodni zvaničnici na Kosovu.

Policija Euleksa, po nalogu Specijalnog tužioca, pretresla je kuću i uhapsila čoveka osumnjičenog za ratne zločine koje je navodno počinio od aprila do juna 1999. godine", navodi se u saopštenju Euleksa.

Geci, poznat i pod nadimkom "Big bos", ili "Veliki šef", je jedan od najuticajnijih pripadnika tajne službe OVK, ŠIK-u, o čijoj se ulozi u seriji politički motivisanih ubistava vodi opsežna istraga.

Kako su za Internet portal Radio-televizije rekli zvaničnici policije Euleks, Geci je uhapšen posle istrage o logorima u Albaniji, u kojima su, tokom sukoba na Kosovu, držani, mučeni i ubijani Srbi i ostali nealbanci, ali i Albanci koje su pripadnici OVK proglasili izdajnicima.

Geci je, kako navode ti izvori, povezivan sa logorom koji se nalazio u gradu Kukeš na severu Albanije, ali je čitavu istragu u priličnoj meri otežala činjenica da, uprkos obećanjima, albanske vlasti ni na koji način nisu pomogle istražiteljima EU.

Takođe, predstavnici vlade u Prištini, listom bivši gerilci, još uvek ne žele da komentarišu hapšenje svog bivšeg saborca i bliskog saradnika, ali su udruženja koja okupljaju veterane OVK najavila "odlučan odgovor". 

Istraga Euleks policije o ovim navodima počela je prošlog leta, posle objavljivanja memoara bivše tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte, koja je u knjizi "Lov" obelodanila niz teških optužbi na račun albanskih gerilaca, uključujući i navode da su pripadnici OVK otimali, mučili i na kraju prodavali organe oko 300 zatočenika, mahom Srba.

Policija Euleksa je, takođe, saopštila da u dosadašnjem toku istrage nisu pronađeni dokazi koji bi navodili na zaključak da su otetim Srbima vađeni organi koji su zatim prodavani na "crnom tržištu".

Odmah posle sukoba 1998-99. godine, Sabit Geci je u nekoliko navrata ulazio u sukobe sa UNMIK policijom, pa je u oktobru 2000. godine uhapšen zbog reketiranja i pretnji, zbog čega je, godinu dana kasnije, i osuđen na pet godina zatvora.

Gecija je UNMIK policija uhapsila posle pucnjave u prištinskom noćnom klubu "Majami bič", posle čega je usledila obimna akcija tokom koje je pretreseno čak 13 objekata i uhapšeno još 25 osoba.

Prema izveštajima UNMIK policije, Geci je, uz još jednog bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu "Remija", godinama naplaćivao "reket" vlasnicima prištinskih lokala, a pre nekoliko meseci pretio je i novinaru lista "Koha ditore".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.