Priština mora da saradjuje sa Euleksom

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština mora da saradjuje sa Euleksom

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt rekao da se "nedavni akti vandalizma i nasilja", upereni protiv misije Evropske unije na Kosovu, moraju osuditi i da vlasti u Prištini treba da nastave da tesno saradjuju sa Euleksom.

On je, posle izlaganja i rasprave o Kosovu u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, rekao novinarima da je "ostvaren dobar napredak ka veoma skorom" sklapanju sporazuma Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o saradnji i posebno snažnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kontroli granične linije Kosova.

"Mi jako povoljno gledamo na sklapanje tog tehničkog, podvlačim tehničkog sporazuma koji će pomoći Euleksu i Srbiji da rade na suzbijanju organizovanog kriminala", rekao je Fejt.

Na pitanje kada očekuje da će sporazum biti sklopljen, Fejt je rekao da to ne može reći.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu je, medjutim, predočio da je 22. septembar "važan datum za Evropsku komisiju koja mora da ide dalje u donošenju odluke i izvesti članice EU o napretku (Srbije) u sprovodjenju uslova za ukidanje viza" Evropske unije za srpske državljane.

Zvaničnik EU je naglasio da veruje da će do tada sporazum biti postignut.

On se u izlaganju i razgovoru s poslanicima Evropskog parlamenta samo posredno osvrnuo na napade na vozila Euleksa i odbijanje albanskih vlasti u Prištini da prihvate sporazum Euleks-MUP Srbije, ali je novinarima izrazio "našu nadu da se to neće ponoviti".

Na pitanje šta Evropska unija misli da učini pošto vodjstvo prelaznih vlasti u Prištini odbija pravnu utemeljenost i sprovodjenje sporazuma Euleks-MUP Srbije, Fejt je odgovorio da se "mi o tome konsultujemo s vlastima u Prištini kako bi se došlo do rešenja".

Specijalni predstavnik EU na Kosovu je u izlaganju u Evropskom parlamentu naglasio da je "zabrinut zbog podeljenosti političkih vodja na Kosovu" oko delovanja Euleksa, a što podstiče "kritike na račun prisustva EU na Kosovu i vodi vandalizmu i napadima".

Fejt je ukazao na važnost učešća Srba na opštinskim izborima na Kosovu u novembru, ocenivši da bi to omogućilo delotvorniju decentralizaciju vlasti i stvaranje opština sa srpskom većinom, u kojima bi Srbima dobili istinsku lokalnu autonomiju i upravljali svojim poslovima, izvan pitanja statusa Kosova.

On je pozvao vlasti u Beogradu da zato "ohrabre Srbe" da učestvuju na tim izborima.

Napomenuo je i da Euleks ima i dalje teškoća da učvrsti svoje prisustvo na severu Kosova. Naglasio je da, uz izvesne napretke u demokratizaciji i učvršćenju vladavine zakona, velike izazove na Kosovu predstavljaju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Fejt se saglasio s ocenama poslanika da veliki problem predstavlja to što je organizovani kriminal prodro u vrhove prelaznih vlasti na Kosovu.

On je dodao da bi članice EU trebalo da pošalju više tužilaca i sudija u sastav Euleksa.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU želi sporazum Euleks-Beograd, Priština taktizira

Izvor: RTS, 01.Sep.2009

Aber iz Brisela: Države članice Evropske unije podržale sporazum o policijskoj saradnji Euleksa i Srbije. Protokol važan u borbi protiv organizaovanog kriminala. Posle odlučnog odbijanja, Tači prilično neodređen. ..Tri dana nakon što je najviši predstavnici Evropske unije na Kosovu, Iv de Kermabon...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.