Priština mora da poštuje odluke Euleksa

Izvor: RTS, 07.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština mora da poštuje odluke Euleksa

Sporazum Euleksa i Srbije koristan i za Prištinu, a lideri kosovskih Albanaca moraju poštovati odluke i mere Euleksa, tvrdi EU. Cilj protokola - stroži nadzor granice i suzbijanje organizovanog kriminala. Prištinski mediji ocenjuju te napore kao pritisak i osporavaju nadležnost Euleksa.

Evropska unija ostaje pri davanju potpune podrške delovanju Euleksa na Kosovu i potpisivanju sporazuma o "tehničkoj saradnji" misije EU i MUP-a Srbije, a sada nastoji da vlastima u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objasni da je Sporazum i za Kosovo od bitne koristi.

Prištinski mediji napore međunarodnih misija u vezi sa Sporazumom ocenjuju kao "pritisak" na kosovsko rukovodstvo, tvrdeći da će protokol o policijskoj saradnji biti potpisan do kraja septembra.

Pod naslovom "Raste međunarodni pritisak zbog Protokola", list "Kosova sot" prenosi da je rukovodstvo najviših kosovskih institucija i dalje pod pritiskom međunarodnih rasprava u vezi iznalaženja modela održivog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za zvaničnu Prištinu u vezi sa tehničkim aražmanima Euleks-a i Srbije.

Pozivajući se na anonimne međunarodne izvore, Koha ditore piše danas da bi pravna interpretacija jednog internog dokumenta, koji je usvojen u Evropskoj uniji prilikom slanja misije Euleks na Kosovo, mogla dovesti do zakljuka da Euleks nije nadležan da potpisuje sporazume, poput protokola o policijskoj saradnji sa Srbijom.

To su danas u Briselu agenciji Beta preneli izvori EU koji su istakli da je to i smisao izjave predstavnika Euleksa Karin Limdal o tome da misija EU nema nameru da zaobiđe Prištinu u postupku potpisivanja protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i Beograda.

"U suštini, namera EU je da se vođstvu u Prištini podrobno obrazloži šta Euleks smera da učini. Jer sve govori da kosovske vlasti to nisu dobro razumele , a u pitanju je daleko stroži nadzor granice i suzbijanje organizovanog kriminala", dodali su ovi izvori.

"Euleks je bez sumnje spreman da potpiše protokol sa srpskim MUP-om, sada nastojimo da razjasnimo kako će se to dogoditi i da uverimo vlasti u Prištini da je to itekako korisno i za njih, imajući u vidu da dosad njihov stav nije bio uopšte povoljan", naveli su izvori.

Zvaničnici u Savetu ministara EU podsećaju da je i UNMIK svojevremeno potpisao sporazum o policijskoj saradnji s vlastima u Beogradu. 

Kako je rečeno, pravna osnova za delovanje Euleksa je dokument "Zajednička akcija", usvojen u EU u februaru 2008, kojim se nalaže prelaznim vlastima u Prištini puna saradnju sa Euleksom i sprovođenje odluka i poteza Euleksa.

Tvrdnje prištinskih medija - neosnovane

Zamoljeni da se osvrnu na tvrdnje medija u Prištini da bi "izvesno pravno tumačenje" Operativnog koncepta za delovanje Euleksa (CONOPS) bilo da Euleks nije nadležan za potpisivanje sporazuma sa Beogradom, odgovor zvaničnika EU je glasio da je to "potpuno bez osnova".

Operativni koncept je samo ukazao na smernice delovanja Euleksa na terenu, a pravni temelje i mandat je "Zajednička akcija", iz koje jasno proizilazi da kosovske prelazne vlasti moraju ispoštovati odluke i mere Euleksa.

Euleks je takođe, nezavisno od vlasti u Prištini, potpuno nadležan da potpisuje sve sporazume koji su od koristi za njegovo delovanje.

Predstavnici kosovskih institucija i zvaničnici međunarodnih misija u Prištini nastavljaju konsultacije, kako bi našli odgovarajući formu za tretiranje protokola o policijskoj saradnji Euleks-a i MUP-a Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.