Izvor: B92, 10.Feb.2010, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština: Upućene primedbe Euleksu

Priština -- Priština je izlepljena plakatima pokreta "Samoopredeljenje", preko kojih se traži pravda za dvojicu demonstranata stradalih u sukobu sa UNMIK policijom 2007.

U Prištini se primedbe Euleksu upućuju zbog toga što ponovo otvara slučaj Albina Kurtija, lidera pokreta "Samoopredeljenje". Iz pokreta nevladinih organizacija "Folj"su saopštili da Euleks treba da ima druge prioritete. Primedbe na račun Euleksa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju i Srbi na severu Kosova, ali drugim povodom.

"Civilno društvo, a sigurno i svi građani Kosova, ne žele da stvaraju predrasude o radu Euleksa, ili sprovođenja zakona. Ipak, naše ubeđenje je da je na listi prioriteta Kosova borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u poređenju sa tretiranjem slučaja g-dina Kurti", rekao je Ilir Deda iz KIPRED-a.

Organizacije civilnog društva su se time pridružile kampanji pokreta "Samoopredeljenje" protiv Euleksa, zbog nepreuzimanja slučaja stradanja dvojice demonstranata 2007. godine u sukobu sa policijom UNMIK-a.

Pristalice pokreta "Samoopredeljenje" oblepili su Prištinu plakatima ističući svoje negodovanje.

Prošle nedelje su i Srbi na severu Kosova, potpomognuti opozicionim liderima iz Beograda, zatražili dislociranje Euleksa, zbog kako su naveli gubljenja nepristrasnog stava prema statusu Kosova.

U deset dana iz dva centra na Kosovu stvoren je jedinstven stav da je Euleks nepotreban.

Analitičar Behljulj Bećaj kaže da iako tako deluje, reakcije iz Prištine i Mitrovice prema Euleksu, nisu u dosluhu, ali će otežati aktivnosti Euleksa, ma koliko se radilo o neformalnim grupama.

Povremeni pritisci na Euleks, prema njegovom mišljenu, ovu misiju stavljaju pred veliki izazov, jer sa jedne strane treba da odigra ulogu u sprovođenju strategije za sever Kosova, a s druge da demonstrira neselektivan pristup sudskim slučajevima i rešavanju problema na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.