Pripreme za prebacivanje Ivanovića u Mitrovicu

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za prebacivanje Ivanovića u Mitrovicu

U toku su pripreme za prebacivanje Olivera Ivanovića u pritvor u Mitrovici, kaže portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon ističući da odluka suda mora biti sprovedena odmah. Za prebacivanje u Mitrovicu čekaju se bezbednosna procena i sprovođenje administrativnih procedura.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je da je Vanpretresno veće Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici donelo odluku da lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović treba odmah da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premešten iz pritvora u Prištini u pritvor u Mitrovici.

"Vanpretresno veće je istaklo da odluka mora da bude sprovedena odmah, pa su u toku planovi za njegov premeštaj", naglasila je portparolka Euleksa.

Euleks je spreman da pomogne u ulozi treće instance reagovanja, kako bi Ivanović bio premešten iz pritvora u Prištini u pritvor u Mitrovici, rekla je Nikolić Solomon Tanjugu.

Moguće je da će Ivanović sutra biti prebačen, jer se čekaju bezbednosna procena, ali i da se obave administrativne procedure, kažu u Euleksu.

Ivanović je pre sedam dana stupio u štrajk glađu zahtevajući da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Mitrovici.

Uhapšen je 27. januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo.

Vlada Srbije dala je garancije za Ivanovića da se brani sa slobode, ali Euleks ih nije uzeo u obzir i nakon jednomesečnog pritvora produžio je pritvor Ivanoviću za još dva meseca.

Minulih dana ponovljeni su zahtevi sa lokalnog, ali i najvišeg nivoa da se udovolji Ivanovićevom zahtevu u vezi sa premeštanjem u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

Supruga Olivera Ivanovića Milena indirektno je potvrdila da je njen suprug prekinuo štrajk glađu.

"Rekli su mu da mora da se oporavi kako bi bio spreman za put", objasnila je ranije Ivanovićeva supruga koja je istakla da je Ivanović spreman za premeštanje. 

Vulin: Premeštaj Ivanovića elementarna pristojnost

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da bi premeštaj Olivera Ivanovića iz prištinskog u mitrovički zatvor predstavljao elementarnu pristojnost i brigu o njegovoj bezbednosti.

Vulin je novinarima u Požarevcu rekao da Ivanović u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici bar neće morati da se plaši za svoju bezbednost kad izađe iz ćelije.

Istovremeno je naglasio da se borba za prava Ivanovića i ostalih uhapšenih Srba ne završava time, podsetivši da je Vlada Srbije dala garancije da se svi oni ubuduće puste da se brane sa slobode.

"Mi ćemo biti i dalje uporni i tvrdoglavi kao što smo bili i do sada, kad su u pitanju prava Srba i njihova bezbednost, i nastavićemo da se tako ponašamo", rekao je Vulin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.