Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik EU na Kosovu imaće "bonska ovlašćenja"

Šef misije Euleks Iv de Kermabon i verovatno budući evropski i međunarodni predstavnik na Kosovu Piter Fejt imaće izvršna ovlašćenja koja će moći da koristi u situacijama u rasponu od pitanja ratnih zločina do smenjivanja zvaničnika koji se ne pridržavaju demokratskih načela.



Ta ovlašćenja će podsećati na takozvana "bonska ovlašćenja" koja imaju visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"U ovom trenutku su misiji potrebna izvesna izvršna ili korektivna ovlašćenja koja mogu biti korišćena u raznim, dnevnim situacijama, u oblastima gde lokalne vlasti ne mogu da deluju zbog osetljivosti pitanja, poput ratnih zločina, organizovanog kriminala ili korupcije", istakli su u Briselu visoki zvaničnici EU.

Ta ovlašćenja će, kako se naglašava, biti naročito korišćena za zaštitu srpske zajednice.

"Ona bi mogla da se koriste i za smenjivanje nekih 'ključnih igrača' koji se ne ponašaju na demokratski način", istakli su zvaničnici.

Na Kosmetu se već pravi nacrt ustava u kojem stoji da će predstavnik međunarodne zajednice i njegova interpretacija zakona biti iznad svih ostalih zakododavnih odluka.

"S potvrdom vlasti na Kosovu, postojaće dovoljna pravna osnova za izvršna ovlašćenja", istakli su evropski izvori.

Predstavnik međunarodne zajednice će verovatno biti imenovan do kraja meseca, istakli su evropski zvaničnici. Predviđeno je da specijalni predstavnik EU bude u isto vreme i međunarodni predstavnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.