Potraga za grobnicom u Rudnici

Izvor: B92, Tanjug, 08.Jul.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za grobnicom u Rudnici

Beograd -- Uzorci zemljišta iz Rudnice kod Raške poslati su na analizu Građevinskom fakultetu u Beogradu kako bi se utvrdilo eventualno postojanje masovne grobnice.

Veštačenje će pokazati da li na toj lokaciji ima materija koje bi ukazale na postojanje masovne grobnice, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Danas su na licu mestu bili istražni sudija koji je naložio veštačenje, zamenik tužioca za ratne zločine i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleksa.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je naveo da treba da se obavi veštačenje strukture tla, postojanja organskih materija i da li je na toj lokaciji eventualno nabacivana zemlja.

Nakon toga će se utvrditi koje će biti naše sledeće procesne radnje, rekao je Vekarić i naveo da se analizira zemljište u dubini od šest metara.

"Sa određenim stepenom verovatnoće, smatamo da posmrtnih ostataka ima tamo. Ukoliko ih nema, onda će i to biti značajna informacija", rekao je Vekarić i naveo da u ovom trenutku može da kaže da je u pitanju sekundarna grobnica.

On je rekao da je veoma važno da država Srbija pošalje jasnu poruku da onda kada se pojave svedoci i kada neko izrazi sumnju da se nečija tela nalaze na odredjenom mestu, Tužilaštvo pravovremeno reaguje.

"Ovo predstavlja odnos države Srbije prema žrtvama, bez obzira koje su nacionalnosti", rekao je on i naveo da Tužilaštvo za ratne zločine očekuje da se vrlo brzo istraže i tri lokacije na Kosovu gde se nalaze tela Srba, očekujući da će vrlo brzo biti dobijen odgovor od komisije za nestala lica sa Kosova.

Veštačenje je naredio istražni sudija Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, postupajući po predlogu Tužilaštva za ratne zločine, a u cilju utvrđivanja postojanja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je polovinom maja da se preduzmu istražne radnje na otkrivanju mesta eventualne masovne grobnice nedaleko od Raške u krugu preduzeća "Kosmetput" u Rudnici.

Tužilaštvo sumnja da su na tu lokaciju krajem maja ili početkom juna 1999. godine, pred kraj ratnih sukoba na Kosovu, prebačeni posmrtni ostaci iz primarnih grobnica u okolini Drenice.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo veštačenje tla kod Raške

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jul.2010

BEOGRAD, 8. jula 2010. (Beta) - U potkopaoničkom mestu Rudnica, nedaleko od Raške, u toku je veštačenje tla da bi se utvrdilo eventualno postojanje masovne grobnice, izjavio je danas zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. "Analiza zemljišta obavlja se na mnogo mesta na toj lokaciji,...

Nastavak na NaDlanu.com...

VEKARIĆ: KOD RAŠKE PROVERAVANO IMA LI GROBNICE

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 09:42

BEOGRAD - Na lokaciji u mestu Rudnica kod Raške u toku je analiza zemljišta jer se pretpostavlja da se na dubini od četiri metra nalaze posmrtni ostaci...Prema rečima zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića, oni, zajedno sa predstavnicima Euleksa, rade analizu zemljišta, koja se obavlja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.