Ponovo tenzije u Brđanima

Izvor: B92, Beta, 07.Avg.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo tenzije u Brđanima

Kosovska Mitrovica -- U naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice opet su povećane tenzije jer su se Srbi i Albanci okupili na istom mestu kako bi gradili kuće.

U Brđanima su od jutros primećene pojačane snage Kosovske policije, ali prisutan je i manji broj pripadnika Euleks policije i Kfora. Incidenata nije bilo tako da policija nije intervenisala, kao što je to bilo u aprilu i maju kada su na Srbe, koji su pokušavali da pređu liniju razdvajanja, bacane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veće količine suzavca.

Predstavnici UNMIK-a uručili su jutros Srbima građevinske dozvole za izgradnju pet kuća u blizini linije razdvajanja, međutim na mestu predviđenom za gradnju okupila se veća grupa Albanaca u nameri da počne da rašćišćava teren za izgradnju 25 kuća.

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković rekao je da je stav srpske zajednice jasan da treba poštovati zakon i da pravila za obe strane moraju biti ista.

Nedeljković je podsetio da su Albanci bez dozvole već obnovili 18 kuća u blizini linije razdvajanja.

Administrator UNMIK-a za severnu Kosovsku Mitrovicu Jaroslav Kozak rekao je da Srbi sad imaju rešenja na osnovu kojih mogu da počnu izgradnju kuća, a da Albancima za raščišćavanje terena dozvola nije potrebna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.