Ponavlja se proces protiv Ljimaja

Izvor: B92, 30.Mar.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponavlja se proces protiv Ljimaja

Priština/Beograd -- Mešovito sudsko veće Okružnog suda u Prištini odlučilo je da se ponovi proces protiv Fatimira Ljimaja i još trojice bivših pripadnika OVK za slučaj "Klečka".

Njima će suđenje biti ponovljeno zbog proceduralnih grešaka.

Preostala šestorica optuženih za ratni zločin nad civilima u logoru Klečka 1999. godine su oslobođeni. Osim Ljimaju, suđenje će se zbog komandne odgovornosti nastaviti protiv Nedžmija Krasnićija, Nasera Krasićnija i Nasera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šalje.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević je objasnila da sudsko veće veruje da postoji dovoljno dokaza po pitanju komandne odgovornosti protiv ove četvorice osumnjičenih ne uzimajući u obzir svedočenja i izjave Agima Zogaja.

"Sudsko veće će odluku o tome doneti nakon ispitivanja svedoka", dodala je portparolka Euleksa. Ovu odluku je donelo sudsko veće koje čine dvojica međunarodnih i jedan lokalni sudija.

Krivično veće Okruznog suda u Prištini, kojim presedava britanski sudija Džonatan Velford Kerol, donelo je odluku da oslobodi bilo kakve krivične odgovornosti šestoricu nekadasnjih pripadnika OVK, kojima se zajednički sudi u okviru grupe od desetorice optuženih. Očekivalo se da će svi biti oslobođeni nakon što je odbačeno svedočenje pokojnog Zogaja.

Obrazlozeci ovu odluku, Velford Kerol je rekao da je sud bio prinudjen da oslobodi daljeg gonjenja šestoricu nekadašnjih pripadnika jer je njihov dalji progon bio izlišan nakon što je na prethodnoj raspravi – protekle nedelje -- proglašen neprivatljivim dokazni material koji je obezbedio sada pokojni svedok Agim Zogaj, poznat i kao svedok X.

"Sud je bio prinuđen da oslobodi šestoricu optuženih jer je njihov dalji progon bio izlišan jer je bio neprihvatljiv dokaz svedoka Zogaja", rekao je sudija Džonatan Velford Kerol.

Odluku da se nastavi sa suđenjem Fatmiru Ljimaju i trojici njegovih saradnika sud je obrazložio potrebom da se ustanovi da li oni podležu komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene 1999 godine u pritvorskom centru u Klečki.

Ovakva odluka izgleda kao obrat, jer se u široj javnosti očekivalo da će sud nakon odbacivanja svedočenja pokojnog Agima Zogaja osloboditi svu desetoricu optuženih na čelu sa Fatmirom Ljimajm.

Optužnica je gotovo u celosti bila zasnovana na dokaznom materijalu koji je bio obezbedio sada pokojni svedok Agim Zogaj. Sud je nakon saopštavanja današnje odluke odmah sa strankama u postupku pokrenuo raspravu o pravcu u kojem se suđenje treba odvijati.

U tom smislu sudija Velford Kerol je stavio na znanje da se sudska rasprava može sada okrenuti utvrđivanju komandne odgovornosti Fatmirinfoa Ljimaja i trojice ostalih pripadnika nekadašnje OVK.

Sudsko veće je na poslednjem ročištu odlučilo da ne prihvati kao dokaze izjave glavnog svedoka Agima Zogaja poznatog kao "svedok iks”, koji je prošle godine izvršio samoubistvo u Nemačkoj.

To veće je pre desetak dana donelo odluku o puštanje iz pritvora Fatmira Ljimaja i još devet optuženih za ratne zločine protiv civila u logoru OVK u selu Klečka.

Za danas je u Prištini bilo najavljeno izricanje presude za "slučaj Klečka" u kome su, pored Ljimaja, za ratne zločine bili osumnjičeni još osmorica pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Euleksov tužilac je zatražio da se Ljimaj i ostali optuženi proglase krivima za ratne zločine. Istovremeno je odbrana zatražila oslobađanje optuženih, pošto, kako tvrde, sudu nije predočen ni jedan dokaz o krivici njihovih klijenata.

Zogaj je bio je čuvar u Klečki tokom 1999. godine, a imao je status zaštićenog svedoka na sudjenju. On je prošle godine pronađen obešen u parku u Duisburgu, u Nemačkoj, a njegovu smrt nemačke vlasti su službeno kvalifikovale kao samoubistvo.

Dnevnici koje je ostavio iza sebe koje sadrže teške optužbe na račun Ljimaja, po svemu sudeći, neće biti uzete u obzir u ponovljenom suđenju za slučaj "Klečka".

Ljimaj i njegovi saborci su optuženi za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka u opštini Mališevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.