Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - ukratko....

Sejdiju: Unmik samo simbolično

PRIŠTINA - Unmik neće imati nikavu ulogu na Kosovu, biće prisutan samo simbolično i mogao bi biti u odnosu pozitivnog rivalstva sa Euleksom, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

- Poznato je da će međunarodni mandat Unmika biti samo simboličan - rekao je Sejdiju za Radio Slobodna Evropa, dodajući da je vreme da se ta misija povuče sa Kosova.

- Euleks ima mandat Evropske unije i u tom kontekstu insistiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je Ustav Kosova osnovna odrednica i pravni okvir za njegovo delovanje - rekao je Sejdiju.

Godišnjica KiM radija

ČAGLAVICA - KIM radio, koji danas obeležava osam godina rada, izrastao je u najcitiraniji medij na Kosovu i Metohiji, izjavio je na proslavi direktor KIM radija Isak Vorgučić.

- Tendencija KIM radija od samog osnivanja bila je da se napravi nezavisni elektronski mediji za Srbe koji neće biti glasnik ni Beograda ni Prištine nego posmatrač i prenosilac informacija sa Kosova i Metohije i zbog toga je radio KIM imao probleme od samog osnivanja - rekao je Vorgučić.

Kao jedan od najtežih perioda radija Vorgučić navodi martovsko nasilje 2004. godine.

- Tih dana gorelo je na 200 metara od nas, a mi smo se trudili da taj požar ne rasplamsavamo nego da ga gasimo - rekao je Vorgučić.

Jelica Kurjak ambasador

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je ukaz o postavljanju Jelice Kurjak za ambasadora Srbije u Rusiji. Kurjakova je od 2006. godine otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Moskvi i važi za dobrog poznavaoca Rusije.

Rođena je u Beogradu 1952. godine, završila je Fakultet političkih nauka, a doktorsku tezu na temu „Politički pluralizam u savremenoj Rusiji i njegove reperkusije na međunarodne odnose (1990-1996)“ odbranila je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

U Moskvi je od 2001. godine bila savetnik za politička pitanja, a od 2004. godine savetnik za politička i ekonomska pitanja.

Kosovo „kvaka“ za Srbija-EU

PRIŠTINA - Kosovski političar i izdavač Veton Suroi ocenio je juče da je najveći izazov za kosovske institucije kako da Kosovo postane tačka uslovljavanja u odnosima Srbije i Evropske unije.

- Najveći politički diplomatski izazov je kako da Kosovo postane tačka uslovljavanja u odnosima Srbije i Evropske unije - rekao je on, tražeći od institucija da pre početka sledeće godine definišu zahteve Kosova prema EU.

Suroi je  naveo da institucije Kosova još ne znaju put za Evropu i da ostaju samo na tvrdnjama da je Kosovo deo evropskih integracija.

- Kosovo nema evropsku politiku. Nije pokazalo kuda vodi njen put prema Evropi. Dobra vest je da svi ponavljaju da smo u evropskim integracijama, a loša da od te izjave nemamo ništa više - rekao je Suroi.

Zeri: Voz iz Srbije  dokaz o metežu

PRIŠTINA - Uvođenje železničke linije Beograd-Zvečan i ulazak voza na Kosovo bez dozvole Prištine je „dokaz o metežu u obavljanju kompetencija na Kosovu“, ocenjuje prištinska štampa.

List Zeri je preneo da je ministar za transport i telekomunikacije Kosova Fatmir Limaj uputio pismo šefu Euleksa Ivu de Kermabonu, kojim traži da ta misija Evropske unije preduzme korake na zaustavljanju „ilegalnih vozova koji dolaze iz Srbije na Kosovo“.

Limaj je postupak Beograda okvalifikovao kao „povredu suvereniteta Kosova“.

Kermabon je kazao da železnički transport na Kosovu nije u nadležnosti Euleksa, već da za to treba pitati Unmik, gde je prištinskom listu rečeno da ta misija nije više odgovorna za železnice.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.