Piter Fejt izaslanik i EU i UN?

Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piter Fejt izaslanik i EU i UN?

Evropska unija, Rusija i SAD traže način na koji bi mogla biti legalizovana misija EU na Kosovu i Metohiji (Euleks) i nastoje da za to dobiju i podršku Srbije. Kako „Blic" saznaje u diplomatskim izvorima, trenutno se razmatraju dve opcije. Prva je da se revidira Rezolucija 1244, a po drugoj da zvanično ostane Unmik, ali da posao obavlja Euleks.



Generalni sekretar UN za prvog čoveka Unmika imenovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi sadašnjeg specijalnog predstavnika EU za KiM Pitera Fejta. Kroz njegove funkcije praktično se pokušava legalizovati prisustvo misije EU.

Strane diplomate nezvanično priznaju da za sada nemaju rešenje. Prvenstveno jer da bi se misija Unmik, a koju priznaje Srbija, ukinula na KiM potrebna je odluka Saveta bezbednosti. U SB za to nije moguće dobiti većinsku podršku jer osim Rusije sve je glasnija Kina i pojedine nestalne članice UN.

Evropska unija je veoma zainteresovana da se pitanje Euleksa što pre reši, međutim, kako kaže „Blicov" sagovornik, strani diplomata, „problem je to što je cela stvar zapravo zapela u Njujorku u UN". Kako, međutim, dodaje, „bitno je da ni Moskva ni Vašington trenutno ne vide nijedan izlaz osim da se legalizuje Euleks".

Jedan od načina jeste revidiranje Rezolucije 1244, o kojoj razmišlja i Rusija i EU, a o čemu razmišlja i generalni sekretar Ban Ki Mun. Ova varijanta podrazumeva da se, kako „Blic" saznaje, Rezolucija potvrdi u svim elementima, ali da se izmeni u tehničkom delu u kome se govori o misiji.

- To znači da bi morao na neki način da se osveži deo o teritorijalnom suverenitetu i integritetu. Da se u 1244 upotrebi jezička gimnastika koja bi ipak podrazumevala suverenitet Srbije. Ova varijanta mogla bi naići na odobravanje Srbije, pogodna je za Moskvu, a bio bi dobijen u Savetu bezbednosti glas za Euleks i na nju bi u krajnjem slučaju pristao i Brisel jer bi time misija EU bila legalizovana - kaže naš sagovornik.

Po drugoj mogućnosti, ceo posao bi zapravo obavljala misija EU. Ovu varijantu je moguće legalizovati jer bi generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao Pitera Fejta i za prvog čoveka Unmika. Međutim, nije izvesno da će Fejt biti imenovan ubrzo.

- Podnosio bi izveštaje i UN i EU - zaključuje „Blicov" sagovornik, strani diplomata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.