Optužnica za zločin u selu Ćuška

Izvor: B92, Tanjug, 11.Sep.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za zločin u selu Ćuška

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv devet pripadnika jedinice "Šakali" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ćuška.

U optužnici je navedeno da su pripadnici jedinice "Šakali" pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Ovaj predmet je deo opsežne akcije tužilaštva za događaje na Kosovu u kojima je ubijeno preko 200 albanskih civila, a kompletan krivični postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat je istrage koju je Tužilaštvo vodilo u saradnji sa Euleksom.

Optužnica Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića tereti da su preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja.

Oni se terete i za pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine u nameri da steknu imovinsku dobit, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mesta svog prebivališta i presele se u Albaniju.

Oni su optuženi i da su učestvovali u silovanjima, otimanju lične imovine - zlatnog nakita, novca i drugih dragocenosti, paljenju porodičnih kuća.

Oni su, kao je navedeno u optužnici, uzimali malu decu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva, premlaćivali pojedine muškarce na očigled žena i dece.

Optuženi su da su ubistva vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa i ispaljujući u njihova tela veliki broj projektila nakon čega su većinu tela zapalili s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Pod komandom pokojnog Nebojše Minića, u selu Ćuška je ubijen i Hasan Čeku - otac Agima Čekua i nekoliko članova njegove porodice.

Tužilac predlaže istražnom sudiji da sud prema devetorici optuženih produži pritvor, navodi se u saopštenju i dodaje da je tužilaštvo 13. marta podnelo istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 lica za ove događaje.

U saopštenju je navedeno da je prema još 17 osumnjičenih za ovaj događaj, koji se nalaze u bekstvu, raspisana Interpolova poternica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.