Izvor: B92, 26.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivanja na Kosovu od sednice SB

Priština -- I Albanci i Srbi na Kosovu od sednice Saveta bezbednosti UN očekuju da misiji Euleks konačno bude odobreno da deluje, i to već sredinom naredne nedelje.

Zvaničnici Kosova čvrsti su u neprihvatanju plana Ujedinjenih nacija od šest tačaka, kojim se dodatno određuju prava Srba u policiji, pravosuđu i carini, a koji je bio deo uslova za izveštaj Ban Ki Muna i očekivano predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti za raspoređivanje Euleksa.

Državni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović od sednice Saveta bezbednosti UN očekuje rešenje koje će zavisiti od raspoloženja pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

"Nadam se da će suštinske stvari na kojima mi insistiramo ostati, a to je pre svega Rezolucija 1244, a preko Rezolucije i teritorijalni integritet Srbije nad ovom teritorijom", rekao je Ivanović.

Pred sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj se ocekuje razmatranje plana generalnog sekretara UN o rekonstrukciji UNMIK-a i razmestanju Euleksa, iz Prištine se ponovo čuje protivljenje.

"Naš odgovor na izveštaj generalnog sekretara je isti. Uvereni smo da ne možemo dozvoliti ostvarivanje plana od šest tacaka na bilo koji način koji krši suverenitet Republike Kosova", rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

"Pozivamo naše prijatelje čiji se glas do sada jasno čuo da zaštite naš suverenitet i da osiguraju da mere koje se preduzimaju za olakšanje razmeštanja Euleksa budu obavljene u koordinaciji i konsultaciji sa insititicijama Republike Kosova", kaže Sejdiu.

"Svaki elementat plana koji se suprostavlja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, za Kosovo je bio neprihvatljiv danas i biće i sutra", porućio je premijer Kosova Hašim Tači.

Albanija daje pomoć Kosovu

Albanija će dodeliti pomoć od 100.000 evra Kosovu za formiranje novih bezbednosnih snaga, javljaju mediji u Tirani.

"Vlada u Tirani odlučila se na takav potez u cilju pružanja pomoći formiranju novih snaga bezbednosti, koje će zameniti postojeći Kosovski zaštitni korpus", izjavio je albanski ministar spoljnih poslova Ljulzim Baša, prenela je makedonska agencija MIA.

O raspoređivanju Euleksa očito postoji konsensuz svih strana, a neće mu se protiviti ni Srbi na severu Kosova.

Američka ambasadorka u Prištini Tina Keidanou kazala je da je cilj Euleksa da svim zajednicama na Kosovu obezbedi i omogući primenu zakona.

Oliver Ivanović kaže da će UNMIK u novoj ulozi biti spona između srpske i albanske zajednice, a da kosovski Srbi od Euleksa pre svega očekuju bezbednost, u fizičkom i pravnom smislu.

"U tom slučaju ćemo imati robusniju misiju koja se bavi pravosuđem i policijom, što znači da će istraživati zločine nad Srbima iz 1999, koji su pomalo zaboravljeni, ali i ove svežijeg datuma", kazao je Ivanović.

Ako misiji Euleks u Njujorku bude dato "zeleno svetlo", ona će na Kosovu vršiti nadzor nad kosovskom policijom, pravosuđem i carinom.

Njen mandat nije striktno određen, ali se očekuje da ne traje manje od pet godina.

Vlasi: Spasavanje obraza

Azem Vlasi, bivši visoki funkcioner Kosova i SFRJ, kaže u izjavi za B92 da razgovori u vezi sa planom od šest tačaka proizlaze iz činjenice da Brisel i Njujork pokušavaju svim stranama da spasu obraz.

"Priština je nezadovoljna jer se iz onih šest tačaka vidi da to krije u sebi opasnosti daljih podela Kosova na etničkoj osnovi", kaže on.

"Stvar oko tih šest tačaka iz prizme Brisela i Njujorka je da nekako nastoje da svima pomalo spašavaju obraz: da vlasti u Srbiji privole da pristanu da se na tom delu gde žive Srbi razmesti; nama treba misija Euleksa, ali ne možemo po svemu biti zadovoljni; Briselu i Njujorku da se takođe sačuva obraz jer mora da se ostavi dojam da imaju oni neki autoritet", kaže on.

Razgovor sa Vlasijem možete čitati u rubrici Intervju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.