O Kosovu na najvišem nivou

Izvor: RTS, 02.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu na najvišem nivou

Šefovi međunarodnih misija na Kosovu najavili sastanak na najvišem nivou "o pitanjima od zajedničkog interesa za Kosovo i Srbiju". Sastanak moguć već tokom februara. Počela obuka Kosovskih snaga bezbednosti. Albanci rezervisani.

U Vučitrnu je danas počela osnovna obuka oko 300 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koje obučavaju instruktori Kfora, javili su elektronski mediji u Prištini.

Kako je saopšteno, svi izabrani pripadnici te formacije će proći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obuku, a moguće je da oni koji ne budu uspeli da polože završne ispite ne budu u KBS.

Prema rečima portparola te formacije, majora Envera Dugolija, taj proces organizuje Ministarstvo KBS.

Regrutacija pripadnika sada bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa za KBS počela je septembra prošle godine. Do sada je primljeno oko 1.400 pripadnika te formacije, koja će imati 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika.

Kosovske bezbednosne snage biće naoružane lakim naoružanjem i osposbljene za intervencije u hitnim slučajevima.

Vlasti u Beogradu oštro su protestovale protiv formiranja nove kosovske formacije, tražeći potpunu demilitarizaciju Kosova.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt i šef Euleksa Iv de Kermabon predložiće srpskim vlastima sastanak na visokom nivou o pitanjima od zajedničkog interesa za Kosovo i Srbiju, javio je radio Bi-Bi-Si na albanskom jeziku.

Međunarodni zvaničnici su izjavili da bi sastanak mogao da bude održan tokom ovog meseca, ne otkrivajući dodatne detalje budućeg susreta.

Najava susreta na najvišem nivou usledila je odmah posle povratka Lamberta Zanijera iz Njujorka, koji se, tokom brojnih konsultacija posvećenih stanju na Kosovu, sastao i sa Fejtom i upoznao ga je sa detaljima sa sastanaka i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Sastanku na najvišem nivou prethodiće serija susreta šefa UNMIK-a sa kosovskim liderima ključujući predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Tačija, pošto je Priština zatražila snažnije međunarodno prisustvo na sastancima na kojima bi se razgovaralo o "tehničkim pitanjima".

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da bi se razgovori sa Srbijom mogli odvijati u okviru odnosa između dve nezavisne države i samo o tehničkim pitanjima, uz posredovanje SAD i EU.

"Smatramo da posebnu ulogu treba da igraju SAD i EU. Mislim da su svi saglasni da je UNMIK na kraju mandata. Nije naš cilj da ponovo oživimo UNMIK, već da ta misija dostojanstveno okonča mandat", rekao je Kuči.

Otvoren poziv Zanijeru da poseti Beograd

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvali su šefa UNMIK-a da dođe u Beograd kako bi se nastavili razgovori o šest tačaka iz plana generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Ivanko je naveo da prvi korak šefa UNMIK-a, pre nego što se odazove tom pozivu treba da informiše vladu Kosova o razgovoru sa Jeremićem vođenim u UN i da se sastane sa međunarodnim zvaničnicima u cilju iznalaženja modaliteta za razgovore sa Beogradom.

"Zanijer planira da obavesti kosovske vlasti o sastanku sa Jeremićem i zatražio je taj sastanak. Treba da razgovara i sa vodećim međunarodnim faktorima na Kosovu o modalitetima tehničkih pregovora sa beogradskim zvaničnicima, posebno u vezi sa carinom, policijom i pravosdujem jer te oblasti više nisu u nadležnosti UNMIK-a već Euleksa", naveo je Ivanko.

Ivanko je istakao da Zanijer još uvek nije precizirao datum održavanja sastanka u Beogradu.

"Narednih dana šef UNMIK-a mora da nađe datum koji je prihvatljiv Beogradu, da se sastane sa kosovskim predstavnicima i međunarodnim sagovornicima. Onda može da odluči kada će ići i koji će biti modaliteti razgovora", rekao je Ivanko.

Plan o šest tačaka, koji bi trebalo da poboljša život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji odnosi se na policiju, pravosuđe, carinu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, saobraćaj i telekomunikacije.

Predstavnici Vlade Kosova proglasili su taj plan "mrtvim" i ostali pri stavu da niko ne može pregovarati u ime Kosova.

"Zanijer predstavlja UNMIK kao misiju koja je u fazi gašenja. U ime Kosova niko ne može pregovarati osim njenih institucija. Pregovori između UNMIK-a i Beograda ne mogu imati nikakav uticaj na Kosovu", rekao je ranije portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpsko-kosovski dijalog preko posrednika?

Izvor: Mondo, 02.Feb.2009

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, visoki predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt i šef Euleksa Iv de Kermabon predložiće srpskim vlastima sastanak na visokom nivou o pitanjima od zajedničkog interesa za Kosovo i Srbiju.

Nastavak na Mondo...

Uskoro sastanak o šest tačaka?

Izvor: B92, 02.Feb.2009

Priština -- Sastanak o šest tačaka između srpskih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, mogao bi da bude održan i tokom ovog meseca, prenose mediji... "Delegacija u kojoj će biti šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, sprecijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt i šef Euleksa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.