Nikolić Špiglu: Što nas nisu pitali za Euleks - možda bismo je prihvatili

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić "Špiglu": Što nas nisu pitali za Euleks - možda bismo je prihvatili

BERLIN - Potpredsednik Srpske radikalne Stranke Tomislav Nikolić izjavio je, u intervjuu današnjem "onlajn" izdanju nemačkog nedeljnika "Špigl", da njegova partija ne želi spor, već dijalog sa Evropskom unijom, pogotovu kad je reč o pitanju statusa Kosova.

"Naravno da smo svi za Evropsku uniju... Gde je razlika između našeg zahteva da Evropska unija mora da prihvati Kosovo kao deo Srbije i izjave predsednika Tadića, date odmah posle izbora, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nikada neće priznati nezavisnost Kosova?" - izjavio je Nikolić, dodajući da je, međutim, "jasno da mi bez tog priznanja nikada nećemo postati članica EU".

Odgovarajući na ocenu "Špigla" da Srbija "šteti svima, a najviše samoj sebi tvrdoglavim odbijanjem da prizna realnost na Kosovu, jer Kosovo nikad neće ponovo biti deo Srbije", Nikolić je pitao: "Ko to kaže? Mi ćemo svojim vetom sprečiti ulazak Kosova u gotovo sve međunarodne organizacije. Time, međutim, terate Prištinu da se ujedini sa Albanijom. Time će Kosovo automatski postati član tih organizacija", bila je sledeća konstatacija umesto pitanja nemačkog nedeljnika. "U tom slučaju budite sigurni da će u Evropi biti rata", uzvratio je Nikolić, dodajući da ne treba verovati da će, na primer, Rumunija sedeti skrštenih ruku ako, posle kosovskih Albanaca, Mađari u Rumuniji budu tražili ujedinjenje s Mađarskom.

Nikolić je posebno nezadovoljan činjenicom da je Evropa učestvovala u rešavanju pitanja Kosova ne pitajući Beograd za mišljenje: "Ne može se stalno bez nas o nama odlučivati. Zašto nam niko nije predložio rešenje po kiparskom modelu? Kipar je priznat kao država, mada je njegov severni deo faktički nezavisan", rekao je lider radikala.

Osuđujući misiju EU (Euleks) koju Brisel "želi da pošalje na Kosovo kao okupatora", Nikolić je postavio pitanje zašto Brisel nije hteo da o tome razgovara sa Beogradom. "Možda bismo mi tu misiju prihvatili u skladu sa principima Rezolucije 1244 UN", rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje "Špigla" koje se odnosilo na pitanje formiranja buduće vlade u Srbiji, Nikolić je rekao da će eventualna koalicija SRS sa socijalistima i DSS - NS dati stabilnu vladu mada ga, kako je rekao, "brine agresivno ponašanje predsednika Tadića". "Veoma me brinu agresivne izjave Tadića... Bojim se da on već priprema naše građane na demonstracije u slučaju da mi dođemo na vlast. Da li je to stabilnost koju Zapad želi?" - rekao je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Dijalog, a ne spor sa EU

Izvor: B92, 23.Maj.2008

Berlin -- Potpredsednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da njegova partija ne želi spor, već dijalog sa Evropskom unijom..."Naravno da smo svi za Evropsku uniju. Gde je razlika između našeg zahteva da Evropska unija mora da prihvati Kosovo kao deo Srbije i izjave predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.