Nikolić: Euleks nesposoban

Izvor: RTS, 04.Jan.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Euleks nesposoban

Tomislav Nikolić najoštrije je osudio nesposobnost misije Euleks da odgovori na njegov zahtev da 7. januara u manastiru Gračanici prisustvuje božićnoj liturgiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić osudio je nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji zbog izostanka odgovora na njegov zahtev da 7. januara prisustvuje božićnoj liturgiji u manastiru Gračanici.

Savetnik predsednika Srbije Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đurić izjavio je da je odluka privremenih institucija samouprave u Prištini da spreče prisustvo predsednika Tomislava Nikolića božićnoj liturgiji u manastiru Gračanici veoma negativan signal pred zakazani nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

"Manastir Gračanica je baština Uneska i EU kroz misiju Euleks ima odgovornost da obezbedi verska prava i sva osnovna ljudska i građanska prava svih ljudi, kao i slobodu kretanja", rekao je Đurić.

Time je, prema njegovim rečima, demonstrirana i nesposobnost Euleksa da obavi osnovnu funkciju u zoni svoje odgovornosti.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević saopštila je da se Euleks ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.

Kako je saopštila Pres-služba predsednika Srbije, Nikolić je podneo zahtev 28. decembra 2012. godine misiji Euleksa u Prištini da 7. januara u Gračanici učestvuje u božićnoj liturgiji, saopštila je Pres-služba predsednika.

"S obzirom na to da još uvek nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i da nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska unija zalaže", navodi se u saopštenju.

U vladi u Prištini kažu da nisu odgovorili na zahtev iz Predsedništva Srbije zbog, kako navode, reciprociteta, jer ni pojedini kosovski ministri nisu dobili odgovor srpskih vlasti na zahteve da posete Albance u Preševu i Bujanovcu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin dobio je dozvolu da za Badnji dan i Božić bude u Pokrajini, a da li će otići, kako saznajemo u Vladi, odlučiće u konsultacijama sa predsednikom Republike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.