Nema dogovora Srba i Kfora!

Izvor: S media, 19.Okt.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora Srba i Kfora!

U Zubinom potoku bez dogovora završen sastanak Srba sa severa Kosova i Kfora. Srbi spremni da kroz barikade delimičnog propuštaju Kfor, ali ne i Euleks. - Postavljen nam je ultimatum da se i Kforu i Euleksu omogući prolaz, na šta mi nismo mogli da pristanemo - rekao je za S media portal predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je za S media portal da je na današnjem sastanku sa Kforom i Euleksom bilo jasno da je njihov zadatak da miniraju sastanak, da ne postignu rešenje i da posle optuže Srbe da su krivi.

-Predstavnici Kfora i Euleksa su nam postavili ultimatum da se i jednoj i drugoj misiji omogući potpuna sloboda kretanja i to ne samo kada je to potrebno. Mi smo rekli da građani drže barikade zbog jednostranih poteza Prištine i uloge Euleksa koju je iamo u svemu tome, i da mi nemamo mandat da pregovaramo o njihovom prolasku.

Pantić je dodao da se Srbi ne plaše nasilnog uklanjanja barikada i da će ostati na njima ako treba i po cenu života.

Barikade na magistralnim putevima na severu Kosova i Metohije ostaju, ali će Kforu biti omogućeno snabdevanje njegovih jedinica u tom delu pokrajine uz kontrolu od strane građana, stav je predsednika četiri opštine sa severa Kosova.

Taj stav preneli su danas u Zubinom potoku zameniku komadanta Kfora Johanu Luifu, koji je predstavljao međunarodne snage, na sastanku na kome je traženo rešenje za normalno snabdevanje.

Ivanović se nada dogovoru Srba i Kfora

Srbi sa KiM: Odbijamo dogovor Beograda i Prištine

Nedeljković: Za racionalnu odluku o odnosima s Kforom

Odbornici četiri opštine na severu Kosova razgovarali su danas u Zubinom Potoku o mogućnosti da se Kforu obezbedi "ograničen prolaz" sve dok se ne ukloni glavni uzrok postavljanja barikada - albanski carinici i policajci na prelazima Brnjak i Jarinje. Opširnije čitajte OVDE.

Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju rekao je da su Srbi pokazali da su opredeljeni za rešavanje problema nastalih jednostranim potezima Prištine mirnim putem i za postizanje kompromisnog rešenja. Opširniije čitajte OVDE.

Beograd čvrsto stoji uz Srbe sa Kosova, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da za prolazak Kfora kroz barikade mora da se pronađe rešenje.

Srpska napredna stranka pozvala je međunarodne snage na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od upotrebe sile prema građanima na barikadama, a predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica pozvao je Srbe na severu Kosova da mirnim sredstvima brane svoje pravo da pripadaju državi Srbiji.

(Tanjug)FOTO:Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor traži nesmetano kretanje Euleksa

Izvor: Beta, 19.Okt.2011

BEOGRAD, 19. oktobra 2011. (Beta) - Sastanak u Zubinom Potoku završen je bez dogovora, a Kfor je postavio novi zahtev da se i Euleksu obezbedi nesmetano kretanje po severu Pokrajine, izjavio je u sredu predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić...Dvočasovni sastanak predsednika četiri opštine...

Nastavak na Beta...

Napeto na Kosovu: Kfor pokušava nasilno ukloniti barikade, Srbi ne odustaju

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2011, 10:15

KOSOVSKA MITROVICA - Kfor pokušava da nasilno ukloni srpske barikade na sjeveru Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.